Hlavní obsah

Nečas: I když jsme dostali méně hlasů, šance na koalici jsou větší

– Praha • Aktualizováno

Volební lídr ODS Petr Nečas v reakci na volební výsledky uvedl, že dávají naději na vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti. Řekl, že ačkoliv jeho strana dostala méně hlasů než v minulých volbách, má šance na vytvoření stabilní vlády paradoxně větší. Pogratuloval vítězi voleb, kterým je ČSSD.

Článek

"Je to vítězství odpovědnosti nad nezodpovědným populismem. Nezvítězila tady levice a je to podle našeho hlubokého přesvědčení vynikající zpráva pro ČR," řekl Nečas.

Očekává, že Klaus pověří vítěznou stranu nebo toho, kdo má větší šanci sestavit většinovou vládu. "Podle mého názoru lze očekávat, že bude dávat přednost spíše životaschopným projektům, než nějakému formalistickému dodržování nějakých procedur, které doposud držel." Nečas zdůraznil, že jde jen o jeho osobní názor.

Podle něj výsledky ukazují zákoutí volebního systému. V minulých volbách měla ODS rekordní zisk a přesto vládu skládala jen těžce. Nyní je výsledek mnohem horší a přesto jsou podle Nečase vyhlídky na sestavení vlády lepší.

Nečas by post premiéra přijal

Lídr ODS naznačil, že by přijal post premiéra. „Mělo by platit zvykové právo, že šéf nejsilnější strany v rámci koalice by měl převzít tuto odpovědnost,“ řekl. „Nicméně to bude na panu prezidentovi a dále samozřejmě záleží na povolebním dialogu,“ doplnil.

Nečas byl při příchodu do volebního štábu kolem třetí hodiny odpoledne odměřený, postupem času se ale stále více usmíval. Volební propad své strany oproti minulým volbám ale vnímá. „Ten vzkaz voličů je naprosto jednoznačný. Občanští demokraté poztráceli významný kapitál důvěryhodnosti u voličů,“ připustil.

O možnosti středopravé koalice brzy odpoledne mluvil i místopředseda strany Petr Gandalovič. „Pokud by se výsledky od odhadů nelišily, byla by to dobrá zpráva pro ČR,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám