Hlavní obsah

Do koalice s ČSSD nepůjdeme, prohlásila závazně TOP 09

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedení TOP 09 v úterý přijalo usnesení, že v žádném případě nevytvoří po volbách vládní koalici se sociálními demokraty. Novinářům to v úterý sdělily špičky konzervativní strany. Koalici s ČSSD podle nich chystají kmotři stojící za ODS a Věcmi veřejnými, kteří se obávají o ztrátu svého vlivu.

Článek

„TOP 09 jednomyslně podporuje závazek svého předsedy pana Schwarzenberga nevstoupit do koalice s ČSSD,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle lídra Karla Schwarzenberga vedly stranu k tomuto rozhodnutí dva důvody. Prvním z nich je to, že se nemohou spolehnout na slovo šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Tím druhým, že jejich programy jsou jednoznačně neslučitelné.

„Pokud by ČSSD změnila vedení i program, byla by TOP 09 ochotna vyjednávat,“ odpověděl nicméně Schwarzenberg na otázku novinářů.

Na tiskové konferenci se TOP 09 vrátila i k útočným inzerátům ODS. Podle Kalouska to znamená, že ODS se chystá na koalici s ČSSD a Věcmi veřejnými. Tyto strany řídí kmotři, kteří před volbami zpanikařili, že přijdou o svůj vliv a proto na TOP 09 útočí, zdůvodnil Kalousek.

Schwarzenberg ale připustil, že ODS zůstává jejich potenciálním koaličním partnerem, a že doufá, že Nečas si včas uvědomí, že vstoupil na šikmou plochu a své jednání přehodnotí.

Paroubek: Kalousek není žádná bohatá nevěsta

Paroubek v úterý na tiskové konferenci věnoval pozornost tomu, že TOP 09 vyloučila koaliční vládu s TOP 09. Podle šéfa soc. dem. nebude TOP 09 jako koaliční partner zapotřebí a označil ji za pidistranu, která dosud nic nevyhrála.

„Pidistrana, která vznikla před tři čtvrtě rokem jako klientelistický projekt pana Kalouska k tomu, aby byly uplatněny některé podivné záležitosti jako třeba ekozakázky, kde se v zákulisí mluví o tom, kolik je provize pro některé politiky, nechci jmenovat pana Kalouska, ještě nic nevyhrála. Pan Kalousek není žádná bohatá nevěsta, aby říkal, s kým půjde, nebo nepůjde do koalice. Jsme přesvědčeni, že soc. dem. zvítězí ve volbách tak, že se bez ní obejde,“ prohlásil Paroubek.

Nečas prohlášení uvítal

Prohlášení TOP 09 naopak uvítal lídr ODS Petr Nečas. "Konečně jasně odmítla povolební koalici s ČSSD. Až dosud totiž TOP 09 odmítala pouze spolupráci s Jiřím Paroubkem," uvedl Nečas smírně.

"Doplnil také, že jeho strana je s TOP 09 zajedno v boji "proti neodpovědné a rozhazovačné politice ČSSD a KSČM." Nečas nicméně konstatoval, že Paroubka může porazit pouze ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám