Hlavní obsah

Politici bleskově využili úspěch hokejistů

Právo, dan, luk, map, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politiky týden před volbami jasně zastínili hokejisté svým mistrovským titulem. Představitelé stran však neváhali a hned sportovního triumfu využili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaromír Jágr, který podporuje ODS, na tiskové konferenci na letišti.

Článek

Blahopřejný dopis s oslovením „zlatí hoši“ poslal lídr ODS Petr Nečas. „V předvolebním politickém klání jste vzbudili v lidech národní hrdost, Češi mohli na chvíli zapomenout na politické bojůvky a sledovat každou vteřinu napínavého souboje s Ruskem,“ napsal.

Přál by si, aby se Češi uměli semknout a stejně masivně fandili odvážnosti a odpovědnosti v politice. „Aby si dokázali zvolit takový tým, který dokáže vyhrát v zápase s týmem zadlužování, populismu a lhaní,“ dodal lídr ODS.

Z ústavních činitelů se zápasu přímo na stadiónu zúčastnili prezident Václav Klaus, který předával i medaile a v šatně pil šampaňské přímo z poháru. A ideové zaměření Klause, který požívá důvěry dvou třetin občanů, je jasné. I to pravici může ve volbách pomoci.

„I pro nás je to velká motivace. Doufáme, že napodobíme naše české hokejisty,“ uvedl o ODS její místopředseda Petr Bendl s tím, že ještě vezmou soc. dem. hlasy.

Bendl se léta zná s Jaromírem Jágrem. Známý hokejista v minulosti několikrát podpořil ODS. Na dotaz Práva, zda se s něčím podobným počítá i v závěru probíhající kampaně, Bendl řekl: „Jarda Jágr má spoustu jiných starostí. Já myslím, že si s klukama užívá toho štěstí a teď to není na stole. To je jenom na Jardovi.“

Jágr: Nic není nemožné

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si nemyslí, že by hokejový úspěch měl mít dopad na volby. „Určitě nás to vedlo ke svornosti, alespoň na těch pár hodin. Volby ale nejsou o svornosti, ale pluralitě a o nabídce politických stran,“ řekl Právu Paroubek.

Jágr po příletu do Prahy podotkl: „Těm, co ztrácí naději, myslí si, že to dál nejde, nebo se to nedá zvládnout, že to je nemožné, jsme šli zářným příkladem. Podívejte se, co jsme dokázali, nakonec jsme vyhráli. Všichni by si měli pamatovat, že nic není nemožné, všechno jde, když se chce.“ Otázkou je, zda mluvil pouze o hokeji, nebo měl na mysli třeba i české volby.

Dvojka na kandidátce ČSSD v Ústeckém kraji, olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr, by nehledal za Jágrovým prohlášením politický kontext. „Je škoda, že se to chápe takto. Myslím, že tím Jarda chtěl dát najevo lidem na Moravě, které zasáhla povodeň a myslí si, že to je jejich konec, ať bojují do poslední chvilky, že šance na lepší život vždy je,“ řekl Šlégr Právu.

Ani on si nedovede představit, že by zlaté medaile ovlivnily volby. „Je to především úspěch kluků a politika by se do toho plést neměla, a když ano, tak napříč spektrem. Sport nás totiž vždy spojoval a měl by spojovat,“ dodal Šlégr.

Blahopřáním hokejistům začal v pondělí tiskovou konferenci i šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. Podle něj čeští sportovci předvedli úžasný příběh o tom, že i ti, nad kterými se zlomila hůl, se mohou stát mistry světa. Na dotaz, zda tím chtěl naznačit podobnost osudu českých hokejistů a lidovců, kterým nikdo příliš nevěří, že se dostanou do Sněmovny, uvedl: „Paralelu bych v tom nehledal. Nad námi se hůl neláme. O tom, že budeme ve Sněmovně, nepochybuji.“

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg byl z výkonu hokejistů u vytržení. „S nadšením jsem na to celý večer koukal. Po deprimujících zkušenostech posledních měsíců to byla jedna veliká radost. Nabyl jsem znovu naději pro naši zemi,“ řekl. Na volby podle něj hokejové zlato mít vliv nebude. „Trošku se vylepší nálada, ale politici ji určitě do dvou dnů zase pokazí,“ dodal.

Vrátí se hrdost?

Psycholožka Kateřina Irmanovová také nevěří, že by hokejové vítězství změnilo přístup lidí k volbám, ale lidem – hlavně mužům – se dočasně obnoví národní hrdost. „Jakékoli vítězství nad někým, kdo je ve srovnání s námi velký, jako je ruský medvěd, nám na čas vyspraví národní sebevědomí. My ho teď zrovna nemáme, protože nevíme, co bude,“ řekla Právu.

Sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl připomněl, že celá kampaň byla založena spíše na emocích. „Nutkání se nějakým způsobem podílet nebo užít pozitivně rozčeřené hladiny pocitů související s naší výhrou je tady pro politiky lákavé,“ uvedl pro Právo.

Politici by vítězství hokejistů mohli využít. Mohou si pomoci, ale i ublížit. „Když budou příliš tlačit na pilu, bude to vypadat, že se chtějí popásat na slávě druhých,“ soudí sociolog s tím, že ve finále nula od nuly pojde.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je naprosto přirozené, že se představitelé politických stran budou chtít týden před volbami blýsknout ve společnosti hokejistů. „Jindy chtějí být viděni s fotbalisty, teď byl hokej. Na druhou stranu mi na tom nepřijde nic špatného. Je to lidské,“ řekla Právu.

Anketa

Je morální, když se politik před volbami blýskne ve společnosti vítězných hokejistů?
Ano
8,1 %
Ne
91,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16976 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám