Hlavní obsah

Povodně na Moravě nejsou ničím výjimečné, míní meteoroložka

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteoroložka Eva Auxtová odpovídala na otázky Práva týkající se současných povodní na Moravě. Podle ní nejde kvůli dlouhodobým vydatným dešťům o nic zvláštního.

Článek

Dá se srovnat povodeň, která nyní pohltila Moravskoslezský kraj s loňskou a v roce 1997?

Nerada bych se ještě nyní před koncem povodňové situace pouštěla do nějakých srovnání s povodní v roce 1997. Deště ještě neskončily. Mohu ale srovnat s loňskou červnovou povodní, která byla naprosto jiného druhu.

Můžete to více upřesnit?

Loňská povodeň byla velmi rychlá, dá se říci skoro nečekaná. Způsobily jí přívalové srážky při bouřkách a ne vydatné dlouhodobé deště jako nyní. Loni lidé neměli čas se na velkou vodu připravit, zaskočila je, i když jsme dávali varování před bouřkami. Teď se vlastně jedná o takové klasické povodně. Už od minulého čtvrtka jsme obyvatele Moravskoslezského kraje před povodní varovali. Tušili jsme, že tato situace může nastat.

Zlepší se v následujících dnech na Moravě počasí?

Srážky jsou nyní v Moravskoslezském kraji opravdu dlouhodobé a vydatné. Vždyť už prší vkuse od sobotního večera. Nejvíce srážek očekáváme během pondělní noci a úterka na návětrných stranách Beskyd. Na vrcholcích hor se objeví i sněhové přeháňky. Výstraha ČHMÚ platí až do úterního večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám