Hlavní obsah

Sociální demokraté nejsou socani, stěžuje si Škromach

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach uvedl, že ve společnosti vzniká atmosféra, že proti ČSSD si lze dovolit cokoli. Podle něj to je průkazné i z označování sociálních demokratů jmény jako socan či socialista. Taková nálada by mohla vyústit v násilí, podotkl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zdeněk Škromach

Článek

„Mnohdy způsob prezentace soc. dem. vede k odvozování, že tady si můžeme dovolit, že ti ostatní jsou zachránci národa. Tady nejde o paragrafy, ale atmosféru, která se vytváří. Upozorňujeme, že to je nebezpečné,“ uvedl Škromach. Podle něj také nikdo neříká odéesáci či modří ptáci.

Na námitku, že se ohrazuje proti používání slova socialista, přestože je ČSSD členkou Strany evropských socialistů, Škromach odpověděl: „Problém není z hlediska vnímání mezinárodního, ale v kontextu ČR a její minulosti. Naši zahraniční kolegové si dokonce říkají soudruzi, my to však neděláme, protože v ČR to má určité konotace.“

Podle něj se negativní nálady soustřeďují hlavně kolem metropole. „Čím dále na Moravu, tím je více slušných lidí, protože se bojůvkám a rowdies nechce jezdit tak daleko,“ řekl zlínský lídr ČSSD Škromach. Právu pak řekl, že se nechce vyhraňovat proti Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám