Hlavní obsah

Dohodě Ruska a USA napomohla i "osobní chemie" mezi prezidenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva nejmocnější muži planety, americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv, ve čtvrtek podepsali na Pražském hradě odzbrojovací smlouvu snižující jaderné arzenály obou zemí. Vedle důležitosti samotné ratifikace je setkání obou státníků i důkazem dalšího posunu americko-ruských vztahů. Porozumění našli oba prezidenti i v osobní rovině. Medvěděv dokonce hovořil "osobní chemii", která podle něj zafungovala.

Obama a Medvěděv: Děkujeme České republiceVideo: ČTK

 
Článek

"Vzniklo to, čemu se říká "osobní chemie" a co, jak se mi zdá, pomáhalo dosáhnout dohody," uvedl ruský prezident po podpisu smlouvy. Také Obama hovořil o novém partnerství mezi oběma zeměmi.

Podle podepsaného dokumentu mají USA a Rusko do sedmi let snížit počty rozmístěných strategických jaderných hlavic na 1550 z 2200 domluvených v moskevské smlouvě o omezení strategických útočných zbraní, kterou v roce 2002 podepsali tehdejší prezidenti Vladimir Putin a George Bush. [celá zpráva]

Podpis dokumentu s povděkem přivítali západní státníci, podle nichž by mohlo jít o pomyslný milník ve snaze o celosvětové odzbrojení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slavnostní přípitek po podepsání úmluvy.

Představitelé Bílého domu a Kremlu spolu před ratifikací dohody jednali také o sankcích proti Íránu a probrali i nynější kritickou situaci v Kyrgyzstánu.

Po ratifikaci smlouvy Obama s Medvěděvem poobědvali s vrcholnými diplomaty svých zemí a českými politiky. Ruský prezident následně odjel na ruzyňské letiště, odkud odletěl zpět do vlasti. Obama se po několikahodinovém návratu do hotelu vpodvečer vydal na večeři s čelnými představiteli zemí střední a východní Evropy.

Obama i Medvěděv nešetřili v Praze úsměvy a  vzájemnými zdvořilostmi. Ostatně podpis společné dohody o omezení počtu jaderných hlavic schopných v případě konfrontace zničit svět by zákonitě zvedl náladu skoro každému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám