Hlavní obsah

Klaus nechce měnit vládu před volbami, Nečasovi popřál hodně zdaru

Novinky, ČTK, jim, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jednal v sobotu dopoledne s premiérem Janem Fischerem. Podle hlavy státu by bylo nezodpovědné měnit vládu pár týdnů před volbami do Sněmovny. Klaus také popřál novému lídru občanských demokratů Petru Nečasovi, aby se mu ve funkci dařilo.

Článek

Nic dramatického se neděje, odcházejícího ministra životního prostředí by klidně mohl zastoupit premiér, řekl Klaus novinářům poté, co zahájil Pražský půlmaratón.

Stejně tak by uvolněný resort po ministru pro lidská práva a menšiny Michaelu Kocábovi mohl podle Klause vést sám Fischer, uvedla ČT.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Závodníci čekají na startovní výstřel prezidenta Václava Klause na Pražském půlmaratonu.

Klaus přeje Nečasovi, ať se mu daří
Prezident Václav Klaus přeje novému lídru občanských demokratů Petru Nečasovi, aby se mu při vedení strany dařilo. Klaus ODS před lety zakládal a dlouhou dobu stál v jejím čele.
"Byl bych rád, kdyby se mu s tou stranou něco podařilo udělat a já bych si přál, kdyby ta nová ODS se trochu víc podobala té staré," řekl prezident novinářům poté, co zahájil Pražský půlmaratón.
"Nemám důvod, abych vynášel nějaké silácké výroky, kterými bych rozčeřil veřejné mínění a zneklidnil toho či onoho," řekl dnes Klaus novinářům. Komentovat pak vůbec nechtěl otázku, zda by v případě Topolánkova očekávaného odchodu z čela strany do ODS vrátil.

"Já bych nedělal žádnou změnu a moc bych prosil všechny politické strany, aby nezačaly vyhrožovat v této souvislosti jedna druhé," doplnil prezident.

Jenže právě oba resorty chce pod svoji správu ODS, které vadí, že má nyní ČSSD ve vládě převahu.

Nový kandidát ODS na premiéra Petr Nečas se s tím nehodlá smířit a pohrozil stažením všech svých ministrů, pokud uvolněná křesla po zelených nedostanou úředníci navržení ODS.

Lidé nominováni za ODS v současnosti řídí sedm ministerstev, zatímco ministři navrženi ČSSD devět. Budoucnost ministerstva pro lidská práva zatím není jasná, premiér nicméně přislíbil o agendu lidských práv dbát.

Odpověď na dopis premiéra je, že jsme připraveni jednat.

Nečas později reagoval slovy, že ani ODS nepokládá za rozumné měnit vládu dva měsíce před volbami. Podle lídra ODS je ale povinností předsedy vlády držet dohodu, podle které měla být mezi ministry nominovanými ODS spolu se SZ a ČSSD rovnováha, má-li být dodržen nepolitický charakter kabinetu. "Odpověď na dopis premiéra je, že jsme připraveni jednat," podotkl Nečas.

"Již v pátek předseda ČSSD Jiří Paroubek odpověděl dopisem Janu Fischerovi, přičemž v tomto dopise vyjádřil prakticky shodný názor jako prezident Václav Klaus, totiž, že ke změně vlády není důvod," reagoval na Klausova slova šéf marketingu sociálních demokratů Petr Dimun.

Podle něj není ve Fischerově vládě žádná "převaha ČSSD" s tím, že Šebesta nemá dva hlasy, ale jeden. "Původní dohoda zněla osm ku sedm ku dvěma, přičemž ČSSD jen s přemáháním souhlasila, aby ODS nominovala osm ministrů," interpretoval dohodu Dimun.

Hrozí vládě krize?

Úřednické vládě Jana Fischera by tak hrozila krize, kterou již předvídal Kocáb. [celá zpráva]

Zelení ho vyzvali k rezignaci, ten však vyčkával na výsledky jednání občanských demokratů kolem svého předsedy Mirka Topolánka. Jakmile si ODS vnitřní rozpory vyřešila, Kocáb po konzultaci s Fischerem k rezignaci přistoupil. Demisi hodlá podat v pondělí. [celá zpráva]

Zelení vystoupili z vlády minulý týden, předcházela tomu roztržka mezi ministrem životního prostředí Janem Dusíkem (nominován zelenými) a premiérem kvůli modernizaci elektrárny Prunéřov, kvůli čemuž Dusík z vlády vystoupil. Jakmile Fischer svěřil Dusíkovu agendu ministrovi zemědělství Jakubu Šebestovi, přestali zelení úřednický kabinet podporovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám