Hlavní obsah

Odebírání titulů je připravené, jen se neví, kdo se toho ujme

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Stroj“ na sbírání neoprávněně získaných titulů z plzeňských práv je připravený, jen se neví, kdo jej spustí. Západočeská univerzita se na tom totiž stále ještě nedohodla s vedením fakulty. Ve čtvrtek to oznámil rektor fakulty Josef Průša.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Dopisy, kterými dotčeným oznámíme zahájení příslušného správního řízení, máme přichystané,“ řekl Právu rektor Průša. „Teď se musí sejít vedení univerzity s vedením fakulty. Musíme se dohodnout, kdo bude tituly odebírat. Právě píši email, kterým děkana požádám, aby stanovil tři termíny pro společné jednání,“ uvedl ve čtvrtek Průša.

Ten se zároveň domnívá, že by zmíněnou pravomoc měl mít děkan, rektor by pak vystupoval v roli odvolacího orgánu. „Je to názor ministerstva školství i ostatních vysokých škol - jde o to, aby se tyto záležitosti řešily výlučně na akademické půdě. Mluvil jsem o tom i s ombudsmanem Otakarem Motejl a ten zaujímá stejný postoj,“ uvedl Průša.

Děkan Jiří Pospíšil ale oponuje třemi odbornými posudky, které vypracoval exministr spravedlnosti Karel Čermák, děkan pražských práv Aleš Gerloch a expert Josef Staša.

Všechny se shodují v tom, že by tituly měl odebírat rektor, odvolání by pak řešilo ministerstvo školství. „Je třeba celou záležitost dotáhnout do fáze odebírání titulů, ale napřed se musíme dohodnout za přispění expertů na právně nejčistším řešení. Jinak by případné soudy mohly skončit tím, že tituly odebíral někdo, kdo k tomu nebyl oprávněný,“ konstatoval Pospíšil.

V první fázi by mělo přijít o titul Ph.D. šest absolventů doktorských studijních programů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám