Hlavní obsah

Snad nepřijedu do povodní, obává se humanitární pracovnice před cestou na Haiti

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

S obavami se na zemětřesením postižené Haiti v sobotu vrací po deseti dnech strávených v Česku humanitární pracovnice Irena Klimková z Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO). Právě nyní se tam totiž očekává období pravidelných dešťů, které by mohly situaci těžce zkoušené země zkomplikovat.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Humanitární pracovnice Irena Klimková z Arcidiecézní charity v Olomouci

Článek

„Doufám, že na Haiti nepřijedu do povodní,“ řekla Právu v pátek Klimková. Čas, který strávila v České republice, byl podle ní velmi náročný.

„Pořád jsem odpovídala na spousty dotazů ohledně situace na Haiti a naší pomoci tam. Zájem je velmi důležitý, ale pro mě to bylo skoro náročnější než těch předchozích pět týdnů na Haiti,“ svěřila se Klimková. Na Haiti má pokračovat v přímé pomoci lidem postiženým zemětřesením a v přípravě dlouhodobých projektů.

Z jednání o další strategii pomoci už podle ní vzešly návrhy, které by byly pro Haiti prospěšné. „Týkají se zejména pomoci soběstačnému živobytí Haiťanů, obnovy zemědělství, vzdělání, adopce na dálku a jiných rozvojových projektů. Máme nastíněné návrhy projektů a já teď musím specifikovat kde a co bude v různých místech a v koordinované spolupráci s řadou dalších partnerů uskutečnitelné,“ poznamenala Klimková.

Foto: Reuters

PONDĚLÍ: Chlapec pláče před svým stanem v haitském hlavním městě Port-au-Prince, kde po ničivém zemětřesení zůstali téměř všichni obyvatelé bez domova.

Na Haiti odveze mj. také téměř 200 dopisů pro děti zařazené do projektu Adopce na dálku – Haiti, které jim posílají jejich podporovatelé – adoptivní rodiče v ČR.

Česká Charita má momentálně na Haiti dva pracovníky, a to Martina Zamazala, vedoucího humanitárního oddělení ACHO, a Haiťana Ismaela Doru, kteří se v zemi podílejí na koordinaci a distribuci mezinárodní pomoci.

Veřejná sbírka, kterou na pomoc Haiti vyhlásila ACHO, i nadále trvá. „Zatím se podařilo shromáždit zhruba 41,2 miliónu korun,“ uvedl mluvčí ACHO Marek Navrátil. Sbírku je možné podpořit odesláním daru na konto: 35-1868350237/0100, VS 99999. Přispět lze také odesláním SMS ve tvaru DMS HAITI na číslo 877 77.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám