Hlavní obsah

Kandidaturu za ČSSD bych vážně promýšlel, říká ministr Kohout

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osloven jsem ohledně kandidatury do voleb za ČSSD zatím nebyl, ale kdyby se tak stalo, o nabídce bych velice seriózně a vážně přemýšlel, řekl v rozhovoru pro deník Právo ministr zahraničí Jan Kohout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout míří na jednání vlády

Článek

Pane vicepremiére, hovoří se o vaší možné kandidatuře za ČSSD do Sněmovny v květnových volbách, a to v Plzeňském kraji. Bavil se s vámi někdo o takové variantě? Kývnul byste na kandidaturu?

Žádná nabídka kandidovat na kandidátské listině ČSSD nepřišla. Osloven jsem nebyl. Ale mohu jasně deklarovat, že pokud by něco takového nastalo, že bych o tom velice seriózně a vážně přemýšlel. Vycházím z toho, že takový krok vyžaduje překročení určité hranice mezi úředníkem a politikem. K tomu už u mě došlo v roce 2005, kdy jsem byl na chvíli kandidátem na premiéra. A pak samozřejmě během svého současného angažmá jako ministra zahraničních věcí.

Kdybyste tedy nabídku kandidovat ve volbách dostal a seriózně o ní přemýšlel, byl by pro vás Plzeňský kraj regionem číslo jedna?

Je to samozřejmě spekulace, protože k ničemu takovému nedošlo. Ale zřejmě ta spekulace vychází z toho, že samozřejmě Plzeňský kraj je mým rodným regionem a mám tam příbuzné a známé, za kterými velmi často jezdím. Určitě by mi konvenoval.

Než jste se stal ministrem vlády Jana Fischera, přerušil jste členství v ČSSD. Až bude po volbách nebo kdybyste kandidoval, vrátíte se do této strany?

Nikdy jsem neřekl, že z ČSSD vystupuji, ale že pro účel pobytu v této vládě pouze přerušuji své členství. Jsem připraven za jakýchkoliv okolností, i bez kandidatury, bez čehokoliv jiného, členství obnovit.

Opusťme téma úvah o kandidatuře do Sněmovny. Máte už představu, co budete dělat po květnových volbách? Chtěl byste zůstat na postu ministra zahraničí, nebo uvažujete i o jiné kariéře, třeba v rámci tohoto resortu?

Vždy jsem říkal, že bych rád zůstal u diplomacie, u zahraniční politiky. To je něco, co znám nejlépe, ať už je to evropská problematika, nebo globálnější, světová. Rozhodně vidím své další angažmá někde blízko nebo přímo v srdci diplomacie.

Zaslechl jsem, že prý byste rád zamířil na nějaké velvyslanectví, že o tom uvažujete.

I to je naprosto realistická varianta, že bych pokračoval jako velvyslanec v nějaké významné zemi.

A když se zeptám na Spojené státy...

Rozhodně je to jedna z nejvýznamnějších zemí, jestli ne vůbec nejvýznamnější. Myslím si, že to je pro každého velká výzva, velká příležitost něco udělat.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek požádal premiéra Fischera, jestli by se ministři nominovaní za soc. dem. nemohli zúčastňovat jednání vedení strany. Jste připraven na grémia ČSSD docházet?

Jsem připraven a dokonce jsem přislíbil, že se těch dalších grémií, pokud tady budu a pokud pracovní vytížení mne nezavede někam mimo ČR, budu účastnit.

Optal jste se pana premiéra, zda se můžete jednání vedení ČSSD zúčastňovat?

Ještě jsem nestihl, protože jsem pana premiéra od té doby neviděl. Mluvili jsme spolu akorát telefonicky. Ale vyrozuměl jsem z jiných stran, že tomu nebrání.

Soc. dem. nehlasovala v roce 2008 pro znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Vy jste byl do vlády nominován právě za ČSSD. Jaké máte vlastně s prezidentem vztahy?

Charakterizoval bych je jako velmi dobré, jako velmi pracovní. Velmi často konzultujeme.

Je tedy podle vás dobře, že se Václav Klaus znovu stal před dvěma lety prezidentem?

Myslím si, že je velmi dobrým prezidentem pro ČR. A to jak pro doma, tak i pro reprezentaci v zahraničí.

Novým velvyslancem v Rusku by se měl stát Petr Kolář, který by se přesunul z USA. Nebojíte se toho, že by Rusové mohli projevit nelibost k jeho osobě?

Platí pravidlo, že dokud nedostaneme souhlas s příjezdem od země, která je přijímající, tak se o velvyslanci nemluví. Budu hovořit velice obecně a naprosto nekonkrétně a nijak tím nechci potvrdit, zda pan Kolář je, či není, bude, či nebude velvyslancem, neb by to odporovalo diplomatickému úzu.

Ale obecně dvě věci. Pan Petr Kolář, když už jste to jméno zmínil, je velmi kvalitním, a řekl bych, že patří mezi ty nejlepší české diplomaty ve všech aspektech. A ohledně toho přejezdu. Myslím si, že je pro každou zemi, včetně i Ruské federace, určitě zajímavé, když k nim přijíždí velvyslanec některé země, který předtím sloužil ve Washingtonu, a nikoliv třeba některý „no name“, tedy někdo, o kterém se nic neví a za kým není žádná historie. Lze říct, že cesta do Moskvy vede přes Washington, abych trošku zalichotil.

Už víte, kdo bude novým českým velvyslancem na Ukrajině po Jaroslavu Baštovi?

Naprosto upřímně, v tuto chvíli nemáme jméno, jsme v procesu výběru. Máme několik kandidátů, několik tipů, ale zatím jsme v rámci vlády i ministerstva nedospěli k jednomu konkrétními jménu.

Celý rozhovor je otištěn v sobotním deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám