Hlavní obsah

Piráti ženě protelefonovali milión a půl, podle úřadu musí platit ona

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Meziříčí

Majitelka hotelu ve Velkém Meziříčí na Žďársku Blanka Přibylová neuspěla s reklamací astronomicky vysokého telefonního účtu a má podle Českého telekomunikačního úřadu zaplatit jeden a půl milionu korun.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Blanka Přibylová u nešťastné hotelové telefonní ústředny.

Článek

Sama tolik přitom vůbec neprovolala a její ústřednu podle policie zneužili počítačoví piráti. Ti se loni na konci září napojili na její digitální ústřednu a dva a půl dne nepřetržitě volali z jednoho z hotelových čísel do Lichtenštejnska.

Podnikatelka ve čtvrtek proti rozhodnutí ČTÚ podala tzv. rozklad. O něm má předseda úřadu rozhodnout do dvou měsíců. Po celou dobu ale ženě z dluhu běží denně půlprocentní penále.

Znalec: nedostatečné zabezpečení

Podle mluvčí ČTÚ Dany Marklíkové vydal úřad zamítavé stanovisko na základě znaleckého posudku soudního znalce, z něhož vyplývá, že ústředna nebyla dostatečně zabezpečena. Přibylová ale namítá, že v nabídce telekomunikační společnosti WIA, která jí ústřednu prodala, byla prezentována jako bezpečná.

„Vůbec mě nenapadlo, že bych si ústřednu měla ještě dodatečně nějak zabezpečit. Nikdo mě na to ani na začátku ani nikdy potom neupozornil,“ hájí se majitelka hotelu.

Podle Filipa Maliny, finančního ředitele WIA, která po ženě 1, 5 milionu za hovorné plus vysoké penále požaduje, ale firma nijak nepochybila.

„Operátor nemá za povinnost zákazníka upozorňovat, že takové riziko zneužití hrozí. Primární věc je, že službu jsme poskytli a náklady jsme uhradili a jsme povinni je po zákazníkovi požadovat,“ prohlásil Malina.

Ten navíc tvrdí, že firma Přibylové loni několikrát nabídla komplexní služby včetně odpovědnosti za případné škody a ochranu, kterou ale odmítla.

Hrozí jí exekuce

Podle Přibylové byla cena za servisní služby ve velkém nepoměru vzhledem k částce, kterou za telefony běžně platila. „Měsíčně to bylo asi pět set korun a bylo mi divné, že bych měla několik tisíc korun k tomu platit ještě za servisní služby,“ dodala.

Té v případě, že bude muset dluh, který nezpůsobila, uhradit, hrozí konec skoro dvacetiletého podnikání. Do tří dnů od zamítavého stanoviska jí totiž hrozí exekuce majetku. Proto nyní zvažuje, že se v případě úplného zamítnutí její reklamace u ČTÚ buď pokusí dluh uhradit, nebo půjde do soudního sporu.

Najít viníka hackerského útoku, který ženu připravil za dva dny o 1,5 milionu korun, se po pěti měsících nedaří ani policii. „Spolu s Interpolem jsme vznesli dotazy všude tam, kam bylo z ústředny voláno. Zprávy z jednotlivých států ale zatím ještě nejsou vráceny a nemáme na ně odpovědi,“ konstatovala mluvčí žďárské policie Jana Martincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám