Hlavní obsah

Havel podporuje zelené, jeho žena Dagmar TOP 09

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podporou plejády osobností se mohou pochlubit i menší strany. Zajímavé je, že zelení se mohou pochlubit přízní exprezidenta Václava Havla. Naopak předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi osobně vyjádřila podporu jeho choť Dagmar Havlová.

Článek

„My přece nechceme, aby z naší země byla za třicet let jen průmyslová poušť, sloužící sice růstu růstu, ale vyzařující jediné: totální beznaděj. Jinými slovy: ,Volme zelené‘,“ řekl Havel.

Schwarzenberg, který dělal Havlovi kancléře, to nemá svému bývalému šéfovi za zlé. „Chápu, že pan prezident podporuje zelené, já jsem to donedávna dělal také,“ řekl Právu Schwarzenberg. Jeho konkurentem bude v Praze například šéf zelených Ondřej Liška.

TOP 09, respektive jejímu šéfovi fandí režiséři Miloš Forman a Václav Marhoul, sochař Jaroslav Róna, herečky Eva Holubová či Kateřina Kornová (ta je i členkou).

Věcem Veřejným, kterým šéfuje Radek John, dá hlas i herečka Zlata Adamovská, Johnova partnerka, se kterou se právě rozvádí. „Něco jsou rodinné záležitosti a něco jiného je zastavit politickou katastrofu,“ řekl Právu John. Své sympatie véčkařům – jak si straníci Věcí veřejných říkají – vyjádřil i spisovatel Ludvík Vaculík.

Herec Zdeněk Svěrák v časopisu Věcí veřejných podpořil nejen Věci veřejné, ale i Schwarzenberga. „Kníže je zárukou šlechtické čestnosti a neuplatitelnosti. Nemá to zapotřebí. A neprohloupí, kdo bude volit Věci veřejné, které se opakovaně pokoušejí odvolat starostu Prahy 5 Milana Jančíka. S Radkem Johnem jsou pro mě přijatelná alternativa,“ uvedl Svěrák.

Zeleným fandí protagonisté divadla Sklep. Herec a architekt David Vávra či Tomáš Hanák. Hanák doufá, že pokud zelení uspějí, půjdou za prosazováním svého programu jako „ohaři“. „Proč zelené? Protože doufám, že se ve střednědobém horizontu nestanou šedivými, jako jsou jiné strany,“ řekl Hanák na videu umístěném na internetu.

Pilarová fandí modrým

Ani ODS nezůstane pozadu a na jejích mítincích budou vystupovat sympatizující umělci. Podle mluvčího ODS Martina Kupky se o způsobu, jak bude kampaň vypadat, teprve jedná. K podpoře ODS se již vyjádřila zpěvačka Eva Pilarová. „Já koukám na některé zpěváky divně, když podporují jinou stranu, ale máme demokracii, tudíž oni koukají divně zase na mě, že já podporuji modrou stranu,“ řekla.

Tradičně nejsilnější pravicovou stranu podporovala i herečka Daniela Šinkorová či zpěvačky Helena Zeťová a Lucie Bílá.

Podle mluvčího ODS s jejich podporou a mnoha dalších – např. hokejistů Jaromíra Jágra, který loni daroval straně čtyři milióny korun, či Dominika Haška – počítají i letos. Speciální kampaň, v níž se nejspíš bude počítat například s Bílou, připravuje pražská ODS.

Občanští demokraté se dříve vysmívali soc. dem., že její podporovatelé z řad známých osobností ve skutečnosti jejich politické názory nesdílejí, že vystupují jen za peníze. „Doba je vážná, čelíme krizi, nechceme žádnou oranžovou estrádu,“ dodal loni šéf volebního štábu ODS Ivan Langer.

Také komunisté zapojí do předvolební kampaně umělce. „Na mítincích budou vystupovat známý zpěvák Martin Maxa a mladá nadějná zpěvačka Jana Kociánová. Chybět nebudou regionální národopisné folklórní soubory. Budeme se snažit vytvořit především program pro rodiny s dětmi a mladé lidi,“ řekla Právu místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. Na setkáních s voliči se podle ní objeví i mažoretky.

Zemanova strana s umělci v kampani nepočítá

Strana práv občanů (SPO) Miloše Zemana zapojení umělců do kampaně neplánuje. S novým politickým subjektem ale sympatizují někdejší poslanec ČSSD František Ringo Čech a zpěvák Milan Drobný. Ten byl loni při odstartování vzniku SPO na setkání na pražských Vinohradech. Hlavním tahákem předvolební kampaně SPO bude autobus Zemák.

Anketa

Režisér Filip Renč: Já dlouhá léta spolupracuji v předvolebních kampaních s ODS, protože je to jediná silná pravicová síla, která může bojovat proti socialistům a komunistům.

Herec Jiří Krampol: Soc. demokracii budu podporovat proto, že jsem důchodce a věřím, že v budoucnosti pro důchodce něco udělá. Protože, to, co se děje v současnosti, je parta kašparů, kteří si dělají z národa srandu.

Režisérka Olga Sommerová: Volím stranu zelených, protože je to jediná strana bez korupčních afér a také výrazně podporuje občanské aktivity a občanskou společnost.

Herec Jiří Mádl: Určitě budu fandit TOP 09 a Věcem veřejným, protože je to výborná alternativa na pravé straně a vidím naději i ve straně Miloše Zemana. Počkám na předvolební boj, ale zatím u mě vede TOP 09.

            Novinky. cz

Lidovci žádné podporovatele mezi celebritami nemají a nehledají. „Pokud nás někteří umělci podpoří, tak to přivítáme. KDU-ČSL ale staví na programu a ne na známých tvářích,“ řekla Právu mluvčí lidovců Martina Kaderová.

Reklama

Výběr článků

Načítám