Hlavní obsah

Další přehnaná kontrola v Německu, Čech zapomněl v autě rachejtle ze Silvestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes protesty českého ministerstva vnitra stále pokračují nepřiměřeně přísné kontroly českých řidičů na německé straně hranic. Například ve čtvrtek doplatil český řidič patnáct kilometrů od hranic v Bavorsku na několik rachejtlí zapomenutých v kufru auta ze Silvestra zhruba hodinovým zdržením a hrozbou pokuty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Hlídka v civilním voze český automobil zastavila bez zjevného důvodu. Muži v bundách s nápisem Policie následně všem cestujícím zabavili pasy respektive občanské průkazy a rovněž technický průkaz vozu,“ řekl Právu jeden z účastníků.

Následovala zevrubná kontrola zavazadel, vnitřních prostor vozu i motoru. Na rozdíl od některých případů v minulosti se němečtí muži zákona chovali profesionálně a slušně.

Po objevení několika novoročních rachejtlí však byli nekompromisní. Český automobil musel následovat německou policii na služebnu na hranici. „Sepsání česko-německy psaného protokolu zabralo další půl hodinu,“ uvedl cestující.

České ministerstvo vnitra již dříve řidičům radilo nepřevážet nože s čepelí delší než 12 cm a pyrotechniku. Dle sdělení německých policistů není převážení rachejtlí v Německu zakázané, musí však být označeny německou značkou o bezpečnosti. Nestačí tedy například informace v angličtině.

Policisté si pyrotechniku ponechali s tím, že nyní posoudí prokurátor, zda bude udělena pokuta a v jaké výši.

Vnitro eviduje od roku 2008 zhruba stovku případů nepřiměřených kontrol především v Bavorsku a Sasku zaměřených na auta nebo autobusy s českou poznávací značkou. Problém se šikanou českých řidičů za hranicemi se objevil už po našem vstupu do Schengenu na konci roku 2007, který zrušil kontroly na hranicích.

Většina z nich se uskuteční do 70 kilometrů od hranic. Kontroly v Německu mohou provádět policisté i celníci v civilu, nevyžadují důvodné podezření a mohou být provedeny kdykoliv a kdekoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám