Hlavní obsah

Nezaměstnaní cizinci neopouštějí Česko, doma mají dluhy

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Programu dobrovolných návratů, které loni Česko financovalo, využilo zatím něco přes dva tisíce cizinců. O zaměstnání v Česku však podle úřadů práce přišlo během loňského roku přes padesát tisíc občanů ze zemí mimo EU. Proč se jich vrací tak málo? Jedním z důvodů jsou nesplacené půjčky, které si vzali ve své vlasti, aby se mohli vydat do Česka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Mezi těmi, kdo se do návratů přihlásil, byla více než polovina lidí z Mongolska. Odjelo také kolem tří set Uzbeků, ale jen málo Vietnamců. Právě ti si často podle neziskových organizací předčasný odjezd nemohli kvůli vysokým dluhům doma dovolit.

„Návrat do Vietnamu s nesplaceným dluhem pro ně nepřichází v úvahu. Z toho důvodu také Program dobrovolných návratů využilo jen mizivé procento Vietnamců a Vietnamek,“ řekla Právu Jana Seidlová z neziskové organizace La Strada.

„Domníváme se, že relativně malá výše dluhu byla jedním z hlavních důvodů, proč Mongolové a Mongolky využívali dobrovolných návratů ministerstva vnitra v mnohem větší míře než například Vietnamci, jejichž dluhy jsou několikanásobně vyšší,“ dodala.

Agenturám zaplatili až 200 000 korun

Vietnamci musí podle průzkumu La Strady kvůli odjezdu za prací do Česka zaplatit zprostředkovatelským agenturám 7000 až 11 000 dolarů (tedy zhruba 130 000 až 200 000 korun).

„V Mongolsku práci zprostředkovávají převážně jednotlivci, nikoli agentury. Za vyřízení odjezdu si nechávají zaplatit 300 až 2300 eur (asi 8000 až 60 000 korun). Nejčastěji ale tyto poplatky vyjdou na 35 000 korun,“ vyplývá ze studie.

„Příspěvek 500 či 300 eur tak mohl lidem z Mongolska více či méně pomoci dluh splatit,“ dodala Seidlová. Vietnamcům ale tato částka, kterou stát cizincům spolu s bezplatnou letenkou nabízel, na pokrytí dluhů ani zdaleka nestačí.

„Aby dostali ve Vietnamu půjčku, museli zastavit často až čtyři nemovitosti, nejen tedy svoji vlastní. Problém se tak týká celé široké rodiny ve Vietnamu, která se dostává do ohrožené situace, pokud by cesta do Čech za výdělkem nevyšla,“ řekla Právu ředitelka La Strady Irena Konečná.

Cizinci přitom dluh obtížně splácejí, i pokud práci mají. „Vydělávají kolem 15 000 korun, což je zhruba 800 dolarů. Často ale platí vysoké částky za ubytování a nevyplácejí se jim některé části platu, nedostávají zaplaceno za přesčasy, noční nebo víkendy,“ upozorňuje Konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám