Hlavní obsah

Na vysočanské burze se prodávají nacistické symboly, ne jen pro sběratele

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na největší pražské a možná české burze, pořádané víkend co víkend ve Vysočanech, se prodávají nacistické odznaky a vyznamenání. Ze způsobu prodeje je přitom zřejmé, že ne vždy se jedná o prodej ze sběratelských důvodů. To vše se přitom děje v době, kdy Nejvyšší správní soud projednává návrh na zrušení Dělnické strany, jejíchž mnoho členů má právě k nacismu velmi blízko a na veřejnosti nosí insignie té doby.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo zjistilo, hned na několika místech se zde prodávají odznaky a relikvie z doby hitlerovského Německa. Nejedná se o kopie, určené pro účely historických klubů nebo natáčení, protože u zboží chybí označení, že to jsou kopie. O tom, že se jedná o originály, svědčí i jejich vzhled. Chybí ale u nich poznámka, že se prodávají jen za účelem sběratelství.

Navíc část odznaků není ani nabízena otevřeně. Redaktor Práva byl svědkem toho, jak prodavač v jednom z krámků nabídl mladíkovi nacistické insignie, které schovával v uzavřené krabici. Přitom naprostá většina zboží nabízeného na burze se z pochopitelných důvodů vystavuje. Když mladík odznaky koupil, prodavač mu popřál, ať mu dobře slouží. Ze způsobu prodeje a dalších okolností je tedy zřejmé, že se pravděpodobně nejedná o prodej ze sběratelských důvodů.

Provozovatel: vše je čisté

Provozovatel burzy, pražská firma Flohmarkt, s. r. o., však tvrdí, že je vše v pořádku. „To se tam prodává jen pro sběratelské účely, není to nic nelegálního,“ řekl po mobilu muž, který se nechtěl představit. Na dotaz Práva, zda alespoň občas provádí kontrolu zboží, nabízeného na jeho burze, odpověděl kladně. Když byl ale konfrontován s praxí, kdy část nabízených nacistických odznaků není vystavena veřejně a prodává se jen těm, kdo něco podobného shání, otočil.

„Jak můžu vědět, co se tam prodává, když se to prodává skrytě?“ opravil se. Na další otázky, zda se například v minulosti v tomto směru na vysočanské burze vyskytly nějaké problémy, které by musela řešit policie, odmítl odpovídat.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana je však takováto obhajoba alibistická. „Ze zákona je on přímo odpovědný za celý provoz této akce. Tedy i za to, když se tam něco prodává skrytě. Od toho tam má dělat pořádné kontroly, aby takovéto věci odhalil,“ řekl Právu Ortman.

Navíc i veřejně vystavené nacistické materiály by podle něj měly být nabízeny s viditelným označením, že se jedná o sběratelský prodej. „Jinak to vzbuzuje silný dojem, že se jedná o propagaci nacismu. Na tohle by stát vzhledem k neblahým zkušenostem měl reagovat nekompromisně,“ zdůraznil Ortman.

Policie je na burze jako doma

Pražská policie slovy své mluvčí Evy Kropáčové Právu potvrdila, že policie už musela na burze opakovaně zasahovat.

„Kriminalisté provádějí v areálu a nejbližším okolí kontroly, zaměřené na potírání trestné činnosti, minimálně čtyřikrát za rok,“ řekla Právu Kropáčová.

Kromě těchto razií ale policie prohledává burzu i nepravidelně, např. na základě oznámení od informátorů. „Těchto kontrol bylo jen za několik posledních měsíců provedeno pět. Zabavili jsme při nich několik kusů elektroniky pocházející z trestné činnosti a nelegální alkohol, cigarety a oděvy. V rámci těchto akcí bylo obviněno několik osob pro podezření z různých trestných činů,“ dodala Kropáčová. I s ohledem na tyto výsledky chce vedení pražské policie v letošním roce kontrolní činnost na burze zesílit.

Reklama

Výběr článků

Načítám