Hlavní obsah

Od neděle opět udeří silné mrazy a sněžení

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zima nás letos opravdu trápí. Od sobotního odpoledne začne postupně opět přebírat vládu mrazivé proudění, od středy se pak přidá další vydatné sněžení.

Foto: Miroslav Földesi, ČTK

Článek

„Teplé proudění od jihu, kdy jsme měli až tři stupně nad nulou, skončí v sobotu. Odpoledne začne nad naše území proudit studený vzduch od severovýchodu, ono známé sibiřské proudění. Proto přijdou i silné mrazy,“ řekla v pátek Právu Dagmar Honsová z  Meteopressu.

Zatímco v sobotu ještě odpolední teploty budou až dva stupně a na jihu republiky se očekávají srážky smíšené, které na vozovce vytvoří ledovku, v neděli ráno už teploty poklesnou na –4 až –8, ojediněle až –15. Odpolední pak budou –6 až –2. Stejné počasí bude i v pondělí a v úterý.

Od středy, ale hlavně ve čtvrtek a v pátek meteorologové očekávají poměrně vydatné sněžení, kdy v nížinách napadne 10 centimetrů sněhu a na horách patnáct. Ranní teploty budou –6 až –10, odpolední –6 až –1 stupeň.

„V současné době leží na území ČR 4,47 miliardy kubických metrů sněhu. To odpovídá 57 litrům vody na jeden metr čtvereční. Voda ze sněhu by pětkrát naplnila Orlickou přehradu,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám