Hlavní obsah

Komunisté odmítli podezřelý dar půl miliónu korun

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

KSČM odmítla podezřelý sponzorský dar ve výši půl miliónu korun. Do pražského ústředí strany v úterý dorazil e-mail s nabídkou věnovat tuto vysokou částku, ovšem pod podmínkou, že dárce nebude uveden ve výroční zprávě. Komunisté nenadálému příznivci doporučili, ať raději peníze věnuje na charitu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci KSČM

Článek

„Chtěl bych vaší straně věnovat nějaké peníze. Uvažuji tak o 500 000 Kč. Možná i více. Sídlím v zahraničí jako i moje firma. Jen bych měl dotaz jak postupovat. Já osobně bych si přál, abych nebyl uváděn ve vaší výroční správě. Přeci jenom by mi to mohlo dělat problémy v podnikání. Nepotřebuji si to odečítat z daní. Byla by možnost to třeba rozepsat na několik lidí? A jste si je schopní sehnat sami nebo si je mam popřípadě sehnat já? Popřípadě pokud by to nebylo možné. Byl bych i ochoten po domluvě zaplatit nějaké věci jako jsou propagační předměty. Začátkem března budu zase na čas v Praze takže bychom se mohli i sejít a probrat to osobně,“ uvádí se v e-mailu, který byl podepsán jménem Marek Novák.

Nabídka, jejíž text má Právo k dispozici, dorazila do pražské centrály KSČM v úterý.

Komunisté velkorysý dar obratem odmítli a doporučili, ať movitý dobrodinec věnuje peníze na charitu. „Pokud chcete věnovat peníze KSČM, je nevyhnutelné, aby  byl tento sponzorský dar i s dárcem uveden ve výroční zprávě. Jiný postup není možný. Pokud máte finanční prostředky, které chcete věnovat na dobrou věc, doporučuji vám obrátit se na některou charitativní organizaci, nebo dětský domov v ČR. Věřím, že zde jsou vaše peníze potřebné a mohou pomoci. Celou věc jsme projednali s právníky,“ odmítla v odpovědi nabídku tisková mluvčí KSČM Věra Karasová.

Mohlo jít o provokaci, myslí si Filip

Šéf komunistů Vojtěch Filip, který byl o kauze informován, nevyloučil, že v případě nabídky daru ve výši půl miliónu jde o provokaci. „Buď je to neznalost českého právního řádu nebo může i jít i o provokaci,“ řekl Právu. Potvrdil, že vysoký finanční příspěvek odmítli. „Nemůžeme v žádném případě přijmout nabídku, která by znamenala protizákonný postup,“ uvedl Filip.

Komunisté se zřejmě poučili z kauzy „milión za zákon“ bývalého stranického místopředsedy Jiřího Dolejše. Provokatér vydávající se za podnikatele v hazardu loni nabízel stranám milión korun za to, že nepodpoří zákon omezující hazard. Dolejš provokatérovi nabídl pomoc.

V aféře se zapletl i místopředseda komunistů Čeněk Milota, který stejně jako Dolejš následně také ve funkci skončil. Dolejšovi nyní hrozí dokonce vyškrtnutí z pražské kandidátky pro květnové volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám