Hlavní obsah

Poslanci si pořádek v platech neudělají, nemají na to chuť

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) neuspěl se svým nápadem změnit tzv. platový zákon, který upravuje odměňování poslanců, senátorů, ministrů, prezidenta a dalších vybraných ústavních činitelů včetně soudců. Poslanci na něj udělali dlouhý nos.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Vlček rozeslal v polovině prosince všem frakcím návrh novely zákona s žádostí, aby mu do 20. ledna zaslaly svá stanoviska. A výsledek? „Dostal jsem dva a půl stanoviska,“ řekl ve čtvrtek Právu s tím, že se vyjádřily kluby soc. dem., KSČM a lidovců.

Avšak ani tato stanoviska jasně nenaznačují, že poslanci s návrhem souhlasí. Soc. dem. prý chce nějaké změny, komunisté navrhují komisi, která by se věcí měla zabývat, a lidovci oznámili, že se Vlčkovým návrhem teprve budou zabývat. ODS ani zelení nereagovali.

„Co na to mám říct, musím si nechat projít hlavou, zda návrh vůbec předložím k projednání,“ reagoval Vlček. Připustil, že za dané situace Sněmovna do voleb stejně novelu nejspíš nestihne schválit.

Šéf Sněmovny v ní navrhl jako jednu z variant sloučit plat s tzv. nezdaněnými náhradami do jedné sumy, která by byla daněná a ze které by si zákonodárci vše hradili. Tedy dopravu, stravu, výdaje na reprezentaci, asistenty, ubytování v Praze, kanceláře ve volebních obvodech, expertízy apod.

K licitování zřejmě nedojde

Základní hrubý plat poslance a senátora činí letos po čtyřprocentním snížení 58 944 korun a k tomu pobírá až 43 300 korun čistého na dopravu, stravu a reprezentaci.

Vedle toho parlamentní komory platí za ubytování poslanců a senátorů, za jejich asistenty, expertízy, kanceláře ve volebních obvodech, za telefony a kancelářský materiál. Celkově tak plat a náhrady zákonodárců dosahují měsíčně zhruba 213 tisíc. Na ruku z toho dostanou politici méně než polovinu, zbytek proplácí parlament na základě smluv třetím osobám.

Vlček v návrhu žádnou sumu neuvedl, prý proto, že je třeba nejdříve dohodnout základ změny a teprve pak je možné licitovat o výši. Ani k tomu ale zjevně nedojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám