Hlavní obsah

Paroubek představil cestu z krize, chce změnit hospodářský systém

Právo, Novinky, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ČSSD představila ve čtvrtek vlastní ekonomický koncept rozvoje České republiky. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek zopakoval, že chce obnovit daňovou progresi, zvýšit některé spotřební daně a zároveň snížit výdaje státu. Program představil na mezinárodní ekonomické konferenci, které se zúčastnili i představitelé partnerských sociálně demokratických stran.

Foto: René Volfík, ČTK

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

ČSSD se podle Paroubkových slov nehodlá uchylovat k tvorbě "exit strategy", která je podle něj krátkodobým řešením a do budoucna generuje zárodky další krize. Řešení vidí v nalezení strategie vedoucí k zásadní změně hospodářského systému.

"Dnes nehledáme exit strategii z procesu boje proti krizi, dnes hledáme strategii změny, změny hospodářského systému. Vymýtit krize, jako důsledek cyklického vývoje hospodářství se nepodaří – takovouto ambici nemáme a není ani v lidských silách," uvedl Paroubek.

Paroubek naznačil, že je nutné najít na krizi pozitiva a objevit "perličky na dně". Východiskem má být vytvoření střednědobé finanční strategie státu, obnova progresivního zdanění u vyšších příjmových skupin a zvýšení daní z příjmu pro právnické osoby na úroveň roku 2008. Zvýšit by se měly i sociální odvody a spotřební daně na tvrdý alkohol a tabák.

Audity mají odhalit úspory

Ušetřit chtějí sociální  demokraté na výdajích státu, ministerstev a centrálních úřadů. Úspory mají odhalit audity. Stejně mají být prověřeny i státní zakázky, které by měly být transparentní. 

Stát by měl také zrušit tendr na sanaci ekologických škod, stáhnout ze Sněmovny návrh na odškodnění církví a zisky ČEZu přesouvat v době krize na sociální oblast.

Strategie strany by měla vést ke snížení schodků veřejných rozpočtů umožňujícímu přijetí eura kolem roku 2015. Strana hodlá bojovat s nezaměstnaností a chce urychlit hospodářský růst.

Státní bankrot nebude, tvrdí Sobotka

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka podotkl, že témata konference lze shrnout do třech klíčových priorit: investice, zaměstnanost a rozpočtová stabilita. Podle něj v době krize nesmějí škrty dopadnout na občany a odmítl výroky, že by se Česko blížilo státnímu bankrotu.

"Nicméně platí, že v okamžiku, kdy odezní hospodářská recese, měli bychom usilovat o snížení deficitu veřejných rozpočtů. Prosazujeme moderní, efektivní sociální stát a jeho největším nepřítelem jsou rozpočtové schodky. Dávají záminku pravicovým stranám, aby se snažily o privatizaci zdravotnictví či důchodového systému,“ uvedl Sobotka.

Plány sociálních demokratů kritizuje ODS, podle jejíhož ekonomického experta Martina Kocourka by vedly ke zvyšování nezaměstnanosti, růstu daní a krachu řady firem. Hmatatelným výsledkem pro občany by prý bylo pouze zvýšení daní a omezení lidské svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám