Hlavní obsah

Česko stále ohrožuje sníh a padající rampouchy ze střech

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Moravě sněžení, v Čechách někde mráz, jinde obleva a padající sníh či rampouchy ze střech. Také v úterý ráno je obrázek posledních dnů stále stejný. S problémy musí stále počítat také řidiči.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Silnice v hlavním městě jsou bez problémů sjízdné. Opatrní by ale měli být chodci. Pracovníci technických služeb sice chodníky ošetřili, vlivem deště a poklesu teplot mohou přesto klouzat. Hasiči a soukromé firmy neustále také bojují s padajícím sněhem a rampouchy na střechách.

Na silnicích ve středních Čechách se místy tvoří náledí. Pozor by si řidiči měli dát zejména na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v okolí Prahy. Dálnice a rychlostní komunikace v kraji jsou po chemickém ošetření holé, mokré nebo vlhké a sjízdné bez omezení.

Kamión převrácený přes svodidla

Na některých vozovkách v Olomouckém kraji stále leží rozbředající sníh či ujetá sněhová vrstva. V kraji místy drobně sněží. Kvůli nehodě kamiónu je na Olomoucku uzavřena silnice R35. Kamión se ráno převrátil přes středová vozidla. Policie zavřela celou silnici, aby se vozovka mohla uklidit a přeložil se náklad.

Hlavní silniční tahy na jihu Čech jsou podle cestářů většinou holé a mokré. V místech, kde se kvůli zdrojům pitné vody nemohou udržovat chemicky, leží ujetá vrstva sněhu. Zejména v jihočeském úseku Šumavy a na celém Prachaticku jsou vozovky místy zledovatělé. Na Českokrumlovsku u Kaplice ráno srazil kamión cyklistu, který zemřel. Provoz tam řídí policie.

Sněžení ve Zlínském kraji

Na celém území Zlínského kraje sněží. Většina komunikací je tak sjízdných jen se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách je viditelnost vlivem srážek snížená, na komunikacích leží místy sněhová kaše. Na Vsetínsku na silnicích nižší třídy leží ujetá vrstva sněhu od pěti do 12 centimetrů krytá drtí.

Sněhové přeháňky komplikují na Vysočině dopravu. Jsou hlášeny hlavně z Jihlavska a Třebíčska. Během noci se na Havlíčkobrodsku vytvářela ledovka. Na Žďársku kvůli námraze spadlo několik stromů, silnice však zůstávají průjezdné. Hlavní silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření.

Přeháňky na severu Čech

Sněhové přeháňky komplikovaly ráno v Libereckém kraji dopravu. Nasněžilo však jen několik centimetrů, a situace byla lepší než v pondělí. Teploty se pohybovaly většinou mezi minus dvěma stupni Celsia až nulou.

Hlavní tahy v Plzeňském kraji jsou sjízdné, většinou holé a vlhké, pouze v nejvyšších polohách Šumavy na nich může ležet ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Stejně jsou na tom některé sinice nižších tříd například na severním a jižním Plzeňsku a na Šumavě.

Na silnicích druhé a třetí třídy v Ústeckém kraji leží zbytky sněhu. Silničáři na některých místech řidičům doporučují zvýšenou opatrnost. V Krušných horách je na silnici ujetá vrstva sněhu, na některých místech sněží a je zde horší viditelnost.

Silnice v Moravskoslezském kraji pokrývá po nočním sněžení slabá vrstva sněhu či sněhová kaše. Rozbředlý sníh budou silničáři z cest odklízet ještě během dopoledne. Na silnicích nižších tříd se situace nemění a mnohé z nich stále pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem, která může být místy zledovatělá.

Pozor na mrznoucí mlhy

V Královéhradeckém kraji hrozí na silnicích mrznoucí mlhy a místy i náledí. Kvůli mlze je snížená dohlednost. Hlavní silniční tahy v kraji jsou po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších silnicích často leží ujetý nebo rozbředlý sníh.

Kvůli závějím zůstávají v Pardubickém kraji uzavřené dvě nepříliš významné silnice na Chrudimsku. Ostatní neprůjezdné úseky, jejichž počet v pondělí klesl z devíti na čtyři, se již silničářům podařilo uvolnit. Kvůli polomům je stále zavřená komunikace z Rabštejnské Lhoty do Čejkovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám