Hlavní obsah

Topolánek si notoval s Bémem, napětí prý vytvářejí jen média

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako vyměnění byli Mirek Topolánek a Pavel Bém v pondělí před kamerami, šéf ODS s pražským lídrem strany rozhodně popřeli, že by snad spolu bojovali. Ačkoli si udělili v minulých dnech řadu ostrých šťouchanců, nyní unisono tvrdí, že média všechno nafukují. Takový byl výsledek pondělního jednání grémia ODS, které si pozvalo představitele pražské organizace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek s pražským primátorem Pavlem Bémem

Článek

Přitom ještě před zahájením jednání člen grémia a zastupitel pražského magistrátu David Vodrážka volal po složení zbraní s tím, že jejich pře poškozují celou ODS.

Kapitán potápějící se lodi je zapomenut

"Ocenili jsme konstruktivní jednání s grémiem, jsme rádi, že jsme nebyli pozváni na kobereček. Jsme přesvědčeni, že opět zvítězíme, ale každý region musí dělat maximum,“ sdělil novinářům Bém s tím, že hlavním bodem jednání bylo hledání cesty k vítězství ve volbách na celostátní úrovni. 

Topolánek ale předtím důrazně vyčinil médiím za šíření údajně zkreslených informací. "Když jsem si přečetl dnešní noviny, tak jsem pochopil, že je třeba vytvářet pnutí mezi Topolánkem a Bémem,“ prohlásil předseda ODS. Podle něj totiž v nedělní Partii na Primě nezazněl žádný útok na Béma. "Tento mediální přístup se mi nelíbí, média informují nepravdivě lživě,“ řekl Topolánek.

Topolánek přitom v rozhovoru přímo reagoval na Bémovo prohlášení, kdy kritizoval předsedu ODS za to, že se chová jako "kapitán potápějící se lodi“. "To se dobře říká, když regiony do té lodi pod čárou ponoru vysekávají díru,“ vzkázal pak Bémovi Topolánek. [celá zpráva]

Rekordní propad preferencí v Praze

Vedení ODS je v poslední době rozladěné vývojem preferencí v celé republice, ale zejména v Praze, která byla vždy stranickou baštou a ODS zde dokázala zvítězit i v říjnu 2008, kdy ostatní oblasti podlehly v krajských volbách zdrcující kampani ČSSD.

Podle informací serveru aktualne.cz si strana zadala interní průzkum preferencí, jehož výsledky potvrdily hluboký propad obliby Bémovy organizace. ODS by volilo jen 26 procent Pražanů, což je v porovnání se sněmovními volbami v roce 2006 ztráta 22 procentních bodů.

"Propad preferencí vesměs kopíruje propad celorepublikový, co s tím uděláme, jsme probrali,“ uvedl k výsledkům průzkumu Topolánek a připustil, že v Praze je propad dramatičtější. 

Topolánek již dříve avizoval, že výsledky auditu projektu Opencard, který odhalil, že v jeho rámci magistrát promrhal 888 miliónů korun, poškodí pražskou ODS. Prohlásil navíc, že za podezřelým projektem stojí blízký Bémův přítel a podnikatel Roman Janoušek. Bém ho poté veřejně požádal, aby mlčel, pokud nemá důkazy.

Lídři varovali před vrážením umělých klínů

Po jednání grémia ODS však po sporech, které se táhly již delší dobu, není navenek stopy, podle obou politiků navíc ani vůbec nebyly. 

"Chceme, abyste mezi nás nezasazovali uměle klíny, my máme teď jediný zájem, zvítězit ve volbách,“ požádal Bém přítomné novináře. Na dotaz, zda pondělní konference měla být důkazem o zakopání válečné sekery, Topolánek odpověděl, že sekeru mezi ně házejí média.

"Existuje cílený zájem tam tu sekeru házet. Na posledním kongresu bylo vidět, že tam žádné problémy nejsou,“ doplnil šéf ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám