Hlavní obsah

Paroubek: Velká koalice připadá v úvahu jen akademicky

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za naprosto nepravděpodobné a krajní řešení označil v pondělí velkou koalici s ODS předseda ČSSD Jiří Paroubek. Uvedl to na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se stínovým ministrem vnitra Františkem Bublanem

Článek

"O velké koalici pravicoví politici a novináři hovoří jen tehdy, když soc. dem. má velký předstih v průzkumech. V úvahu připadá jenom akademicky, česky řečeno je zcela nepravděpodobná, možná jen v krajním případě,“ prohlásil Paroubek.

Na dotaz Práva, zda i nadále platí jeho výrok, že by se na takové vládě personálně nepodílel (totéž stanovisko zastává i předseda ODS Mirek Topolánek), odpověděl: "Žádný průzkum veřejného mínění nenasvědčuje tomu, že by měla nastat nějaká volební remíza.“ 

Soc. dem. podporuje protikorupční balíček

Strana dále ústy poslance Františka Bublana podpořila vládní protikorupční balíček, který připravil ministr vnitra Martin Pecina. "Jsme si však vědomi těžkosti jeho projednání, ale pokusíme se v tomto volebním období schválit alespoň něco,“ uvedl Bublan. Pecinova opatření počítají například s institucí korunního svědka či protikorupčního agenta.

Podle Bublana se do boje proti korupci musí zapojit nejen policie a státní zastupitelství, ale i ministerstva a celá společnost. ČSSD například navrhuje zřídit specializovaný senát při vrchním státním zastupitelství, který by se zabýval korupcí, posílení role Nejvyššího kontrolního úřadu či protikorupční vzdělávání politiků a úředníků. 

"Boj ODS proti korupci nelze brát vážně"

"Musí to být plošný až kobercový nálet na korupční praktiky u nás, abychom nezůstali pouze u protikorupční linky, ale nastolili celou řadu zákoníků a opatření,“ podotkl Bublan.

Paroubek dodal, že jediné opatření, které ministerstvo vnitra pod vedením místopředsedy ODS Ivana Langera zavedlo, byla protikorupční linka. Topolánkovy nedělní výroky o boji proti korupci, že jde o jednu z hlavních priorit ODS, prý nelze brát vážně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám