Hlavní obsah

Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček bude obhajovat funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústav pro studium totalitních režimů si hledá nového ředitele. Rada ústavu se shodla, že ředitel takovéto instituce by měl vzejít z výběrového řízení. Dosavadní šéf Pavel Žáček ale byl do funkce jmenován, proto se rada rozhodla vyhlásit konkurz. Informoval o tom ve středu místopředseda rady Patrik Benda, podle něj to nelze chápat jako vyjádření nespokojenosti s Žáčkem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Žáček

Článek

Funkční období ředitele by mělo být pětileté. Předpokládaný nástup nového šéfa ústavu je 1. duben letošního roku. "Akt není vyjádřením nespokojenosti s dosavadním ředitelem Pavlem Žáčkem," citoval z usnesení rady Benda.

Žáček byl jmenován do funkce bez výběrového řízení k 1. lednu 2008. Od června 2007 byl zmocněncem vlády pro řízení ústavu a Archivu bezpečnostních složek. Funkční období ředitele ústavu nebylo stanoveno.

Rada vycházela z toho, že standardním nástrojem pro volbu ředitele instituce tohoto typu je výběrové řízení, řekl Benda. Rozhodnutí rady bylo jednomyslné, dodal.

Nynější šéf ústavu sklidil kritiku zejména za to, že odmítl zveřejnit databázi zhruba 770 tisíc osob, o které se zajímala komunistická Státní bezpečnost (StB). Aktivista Stanislav Penc zorganizoval loni petici za jeho odvolání. Žáček o petici řekl, že ji považuje za pokus o cenzuru ústavu a dodal, že pokud rada ÚSTR vypíše výběrové řízení na nového ředitele, je připraven se do něj přihlásit, aby obhájil svou dosavadní práci.  

Reklama

Výběr článků

Načítám