Hlavní obsah

Sníh a náledí trápí řidiče v celém Česku

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také na začátku nového týdne se motoristé na většině území potýkají se sněhem a namrzajícími silnicemi. Silničářům se daří udržet sjízdné hlavní tahy, problémy mohou být hlavně na silnicích nižších tříd v horských oblastech.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Silnice na Vysočině jsou sjízdné, dopravu však komplikují sněhové přeháňky na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku a Třebíčsku. Na Žďársku se místy tvoří mlha. Dálnice D1 je mokrá po chemickém ošetření. Na silnicích první třídy leží zbytky rozbředlého sněhu.

Jízdu na dálnici D1 komplikovala dopravní nehoda na 84. kilometru ve směru na Prahu, kvůli níž byl provoz částečně omezen.

Většina silnic ve Zlínském kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách regionu leží na komunikacích ujetá souvislá vrstva sněhu od tří do pěti centimetrů, místy jsou vyjeté koleje.

Řidiči by si měli dát pozor zejména ve Vsetíně, Horní Bečvě, Horním Lidči, Brumově-Bylnici, Valašském Meziříčí. Teplota v regionu se pohybuje od minus 13 do minus dvou stupňů Celsia.

Silničáři vyjeli už hodinu po půlnoci, aby připravili hlavní silnice na pondělní ranní špičku. Od 06:00 pracujeme i na vedlejších komunikacích,
Tomáš Mrázek z Technické správy komunikací Praha

V Praze silnice namrzají

Silnice v Praze byly ráno po nočním sněžení prohrnuty a jsou sjízdné. Na řadě míst však povrch vozovek namrzá, takže řidiči by měli být opatrní.

Podle Tomáše Mrázka z Technické správy komunikací Praha vyjeli silničáři už hodinu po půlnoci, aby připravili hlavní silnice na pondělní ranní špičku. "Od 06:00 pracujeme i na vedlejších komunikacích," řekl Mrázek. 

Na severu Olomouckého kraje leží místy na silnicích rozbředlý sníh či ujetá sněhová vrstva. Jízdu na Šumpersku navíc mohou komplikovat sněhové přeháňky.

Na rozbředlý sníh by si řidiči měli dávat pozor na silnicích první třídy na Jesenicku. Na ujetou sněhovou vrstvu narazí na vedlejších vozovkách na Jesenicku a Šumpersku. K opatrné jízdě silničáři nabádají motoristy také na silnicích na Prostějovsku, na kterých je místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem

V Moravskoslezském kraji jsou všechny silnice sjízdné. Povrch dálnice D1 je suchý a vymrzlý. Rychlostní silnice a komunikace první třídy jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Na cestách druhé a třetí třídy leží převážně několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu, která je krytá posypem.

V Beskydech označují silničáři situaci nadále jako mimořádně naléhavou. Stejně tak na silnicích druhé třídy na Opavsku a Novojičínsku. Naléhavý stav je také na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Vymrzlé jsou silnice především na Bruntálsku a v Beskydech, kde teploty dosahovaly ráno minus 15 stupňů Celsia.

Na severovýchodě Čech sněží

V Ústeckém kraji komplikuje dopravu počasí. V regiónu na některých místech stále sněží, na silnicích leží rozbředlý sníh. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou mokré, někde zůstávají zbytky sněhové břečky. Na silnicích nižších tříd zejména v Krušných horách je ujetý sníh s vrstvou posypu.

Silnice v Libereckém kraji byly ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Komunikace první třídy zůstávaly po chemickém posypu většinou mokré, místy je pokrývaly zbytky rozbředlého sněhu. Na místních silnicích ohrožovaly motoristy ledové plotny.

Sněhová břečka nebo vrstva ujetého sněhu leží na některých silnicích v Plzeňském kraji. Při večerním a nočním sněžením napadlo několik centimetrů sněhu, sněžení či sněhové přeháňky na části území přetrvávají, teploty se pohybují do minus desíti stupňů.

Dálnice D5 je v kraji mokrá a sjízdná bez větších problémů, v některých úsecích se mohou tvořit mlhy. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na silnicích prvních tříd například na Domažlicku, Tachovsku, severním Plzeňsku a na Šumavě, na silnici mezi Javornou a Gerlovou Hutí na Železnorudsku leží vrstva ujetého sněhu krytého drtí.

Ve středních Čechách leží na silnicích místy rozbředlý sníh. Vozovky nižších tříd ve vyšších polohách pokrývá vrstva ujetého sněhu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné. Vyplývá to z informací dispečinků krajské správy a údržby silnic.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice ležící ve vyšších polohách jižní Moravy. Místy je na nich zledovatělá vrstva. Jde hlavně o Mikulovsko a Pohořelicko, kde nad ránem hustě sněžilo, severní oblasti Blanenska a také oblast Bílých Karpat na Hodonínsku, kde pokrývá cesty dvoucentimetrová vrstva uježděného sněhu

V Karlovarském kraji komplikuje dopravu sníh, kterého během noci do rána napadalo kolem 15 centimetrů. Zůstává tak na některých cestách ležet a řidiči musí být velmi opatrní. Všechny silnice v regionu jsou ovšem sjízdné včetně některých rizikových úseků v Krušných horách a na Tepelsku.

Ve výše položených oblastech pokrývá silnice v Pardubickém kraji ujetý sníh. Místy se může tvořit náledí. Jízdu se zvýšenou opatrností silničáři doporučují po vedlejších silnicích v regionu Železných hor, Orlickoústecka a Svitavska. Hlavní tahy jsou holé a mokré

Reklama

Výběr článků

Načítám