Hlavní obsah

Po propršeném Silvestru se vrátí tuhý mráz

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes sněžení, které v noci na středu pokrylo celé území České republiky bílou peřinou, očekávají meteorologové teplotně nadprůměrný závěr roku. Silvestrovská noc bude poměrně teplá, od příštího týdne se však vrátí mrazivé severní proudění, v němž ani denní teploty nevystoupí nad nulu.

Článek

„Během noci přecházel přes Českou republiku frontální systém, který přinesl sněhovou pokrývku na celé území,“ informovala Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že zatímco v Čechách již sněžení ustalo a otepluje se, na severovýchodě země srážky potrvají až do odpoledne.

Nejvíc sněhu napadlo v Peci pod Sněžkou, kde hlásí 20 centimetrů, Karlovy Vary mají deset centimetrů, v Praze - Ruzyni naměřili pět centimetrů. Na jižní Moravě napadly jen dva centimetry nového sněhu.

Středeční odpoledne bude výrazně nadprůměrné, tepleji bude v Čechách, kde teploměry ukážou až sedm stupňů nad nulou. Na západě se teploty udrží nad nulou i během večera, zatímco na Moravě bude mrznout.

Propršený Silvestr

Ve čtvrtek vystoupí denní maxima na tři až sedm stupňů, na obloze ale bude vládnout velká oblačnost. Bude zataženo až oblačno, srážky budou smíšené i na horách, kde se teploty budou pohybovat kolem tří stupňů.

Také na Nový rok čekají meteorologové velkou oblačnost s občasným deštěm, na horách už by ale mělo sněžit. „Silvestrovská noc bude poměrně teplá, mezi dvěma až minus dvěma stupni. Na Nový rok přes den teploty vystoupí na nulu až čtyři stupně,“ uvedla Honsová.

Mrazivý týden

„Potom by k nám měl začít opět pronikat studený vzduch od severu,“ pokračovala meteoroložka. V sobotu se ještě teploty budou držet minus dvěma až plus dvěma stupni, bude oblačno s občasným sněžením.

Na začátku příštího týdne přijde další teplotní propad. Rtuť teploměrů bude ukazovat hodnoty mezi minus šesti až minus dvěma, po ránu budou teploty klesat k minus osmi až minus 12. Ledové dny, kdy teploty nevystoupí ani přes den nad bod mrazu, potrvají celý příští týden. Oblačnosti ale bude méně, pouze občas se vyskytnou sněhové přeháňky.

A abychom nevyšli ze cviku, slibují prozatímní modely po mrazivém týdnu opět rapidní oteplení.

Reklama

Výběr článků

Načítám