Hlavní obsah

Řidiči na českých silnicích kloužou na sněhové kaši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterního večera je většina území Česka pokryta sněhem. Sníh padal i přes noc a ráno. To značně zkomplikovalo dopravu. Nad ránem se navíc oteplilo, na silnicích tedy leží rozbředlý sníh, místy až deset centimetrů. Na některých místech se tvoří náledí, uvedli cestáři.

Foto: ČTK

Husté sněžení pokrylo Česko přes noc sněhem.

Článek

Většina silnic v republice je přesto sjízdná. Ve Středočeském kraji na vozovkách nižších tříd ve vyšších polohách leží zbytky rozbředlého nebo uježděného sněhu. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou pozornost, nabádají dispečinky správy a údržby silnic.

Noční sněžení postupně přešlo v déšť nebo mrholení. Teploty se pohybují od minus jednoho do plus čtyř stupňů. Dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou většinou holé a mokré. Místy může být vlivem srážek snížena dohlednost.

Zlínský kraj je pod sněhem

Vozovky ve Zlínském kraji pokryl přes noc čerstvý sníh, silničáři proto nabádají řidiče k jízdě se zvýšenou opatrností. Nadílka nejvíce zasáhla Valašsko, kde na cestách nižších tříd leží pět až deset centimetrů sněhu, někde jsou vyjeté koleje. Na Vsetínsku srážky dosud neustaly, ráno se ale změnily na déšť se sněhem. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Cesty první třídy na Valašsku a silnice nižších tříd v dalších okresech pokrývají zbytky rozbředlého sněhu. Zbylé komunikace jsou mokré po chemickém ošetření. Teplota se dnes ráno ve Zlínském kraji pohybuje od minus dvou do plus tří stupňů Celsia. Meteorologové na dnešek varují motoristy před náledím, které by se mělo tvořit během dne z mrznoucího deště se sněhem.

Na Královéhradecku je rozbředlá kaše

V Královéhradeckém kraji napadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích většinou zůstává v podobě rozbředlé kaše. Na Náchodsku ráno padal déšť se sněhem. Meteorologové varují, že dopoledne by se mohla na silnicích tvořit ledovka.

V kraji se výrazně oteplilo. Zatímco v úterý ráno teploty v kraji klesaly až k minus sedmi stupňům Celsia, dnes ráno se pohybovaly kolem nuly. Rozbředlý sníh leží na silnicích všech tříd na Trutnovsku, Jičínsku a Rychnovsku. V okresech Hradec Králové a Náchod je zejména na silnicích nižších tříd. V Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích ujetá sněhová vrstva do pěti centimetrů krytá posypem.

Přes den by podle meteorologů mělo být v kraji zataženo se smíšenými srážkami a deštěm. Teploty by se měly pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia, nad bodem mrazu budou i na horách.

Olomoucko jezdí na sněhové kaši

V Olomouckém kraji na mnohých silnicích leží rozbředající sníh či ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Na severu kraje vozovky navíc mohou místy namrzat.

Na ujetou vrstvu sněhu si motoristé musejí dávat pozor na silnicích udržovaných inertním posypem. Zbytky rozbředajícího sněhu leží na chemicky udržovaných vozovkách především na Šumpersku, Přerovsku a Olomoucku.

Na Vysočině je ledovka

Silnice na Vysočině jsou sjízdné s velkou opatrností. Noční sněžení přecházelo k ránu v déšť a na území celého kraje se vytvářela ledovka. Řidiči by měli dávat pozor hlavně na silnicích nižších tříd, které pokrývá vrstva ujetého sněhu. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré nebo s rozbředlým sněhem. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu se může ledovka vytvářet i dopoledne. Vážnější dopravní komplikace zatím nebyly hlášeny.

Silničáři sypali komunikace od úterních 20:00. "Celou noc jsme měli venku přes 100 sypačů a asi 80 radliček," uvedl dispečer krajské správy. Nejprve bylo potřeba odhrnovat několikacentimetrové vrstvy sněhu, kolem půlnoci ale přecházelo sněžení v déšť, protože přestalo mrznout. Podle předpovědi meteorologů se přes den bude teplota na Vysočině pohybovat kolem tří stupňů Celsia a bude zataženo.

Na Ústecku jsou mokré silnice

V Ústeckém kraji po nočním sněžení stále leží rozbředlý sníh. A to zejména na vedlejších silnicích, hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Vedlejší silnice mohou být namrzlé zejména v Krušných horách, kde je kvůli dešti se sněhem i snížená viditelnost.

Teploty se pohybují nejčastěji mezi minus jedním stupněm Celsia až třemi stupni nad nulou. Podle meteorologů bude přes den většinou zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo mrholením, které může být ráno mrznoucí. Teploty mají vystoupat nejvýše na pět stupňů nad nulou, na jihu kraje může být ještě tepleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám