Hlavní obsah

Zmáčení učitelé demonstrovali před Sněmovnou

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asi tři stovky učitelů přišly v úterý před budovu Sněmovny přesvědčit poslance, aby v roce 2010 zachovali jejich platy na nynější výši.

Článek

„Znamenalo by to přidat školství 3,1 miliardy,“ sdělil šéf školských odborů František Dobšík s tím, že výsledek protestní akce se projeví až ve středu při hlasování o rozpočtu.

Ze tří stovek učitelů z celé republiky, kteří mokli před budovou Sněmovny, jen málokteří navštívili i galerii, odkud sledovali jednání poslanců. Ve vrátnici nastala tlačenice. Plán kantorů shlédnout poslance při práci nevyšel i proto, že je předběhli školáci, jdoucí na exkurzi. Pedagogové se proto začali postupně rozcházet. Většinou naštvaní.

„Já se k tomu nehodlám vyjadřovat, myslela jsem, že se dnes bude jednat o platech, ale ono to bude až zítra,“ řekla Právu jedna z promoklých učitelek s tím, že kdyby uvedla jméno, „byla by už za úplného blázna“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Učitelé demonstrovali před budovou Sněmovny.

Předsedkyně odborů základní školy Edvarda Beneše v Písku Helena Wdowyczynová vše označila za „tichý protest“. „Většina mladých kantorů musí mít vedlejší zaměstnání, aby se vůbec uživila, aby mohla mít rodiny, aby si mohli koupit byt,“ řekla.

Mnoho učitelů si podle ní proto musí přivydělávat manuální prací, jezdí ve volném čase například uklízet do Německa. „Jestliže by mělo být školství a vzdělávání prioritou, tak by podle toho i platy měly vypadat,“ dodala.

Požadavek zřejmě neprojde

Sněmovna bude o rozpočtu jednat ve středu, levicové strany mají více požadavků na výdaje, které vláda odmítá. Zvýšil by se tím neúměrně schodek HDP. Zřejmě tak neprojde ani požadavek učitelů.

Podporu školským požadavkům podle něj vyslovily dva levicové kluby, ČSSD a KSČM, a také poslanci dalších stran. „Já jsem pro, ale předseda strany Cyril Svoboda má nyní jiné priority než školství,“ uvedla například lidovecká expertka na školství Michaela Šojdrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám