Hlavní obsah

Po teplém pondělku se ochladí, sněžit by mohlo i v nížinách

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po chladném prosincovém týdnu se nakrátko oteplí a pondělní teploty budou připomínat znovu spíše říjen. Každým dnem však bude rtuť teploměrů více podléhat ochlazení, vrcholky hor pokryjí sněhové čepice, v závěru týdne by pak mohl padat sníh i v nížinách. Pokud se vlekaři začnou činit a počasí bude příznivé, mohlo by se už o víkendu lyžovat, informovala Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

Nový pracovní týden odstartoval nadprůměrnými teplotami. Pondělní počasí bude spíše připomínat říjen a mělo by být vůbec nejteplejším dnem v týdnu. Teploty se v Čechách už po ránu pohybovaly poměrně vysoko kolem čtyř až pěti stupňů Celsia a přes den vystoupají k šesti až deseti stupňům.

Poněkud chladněji bude na Moravě, kde se ranní teploty vyšplhaly sotva k jednomu stupni nad bodem mrazu, přes den ale teplota vzduchu bude balancovat kolem hranice pěti stupňů Celsia. Teplotní průměr přitom pro celou ČR dělá zhruba čtyři stupně Celsia. 

"Úderem prosince se nám ochladilo a už jsme byli v tom prosincovém průměru, dneska začíná zase nový týden s nadprůměrnými teplotami. Tady v Čechách to bude takový pěkný říjnový den,“ glosovala vývoj počasí Honsová. 

DenRánoOdpoledne
Pondělí1 až 5 °C5 až 10 °C
Úterý4 až 0 °C2 až 6 °C
Středa2 až -2 °C1 až 5 °C
Čtvrtek, pátek1 až -3 °C4 až 0 °C

Na Moravě a ve Slezsku bude počasí po celý den ve znamení velké oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami, avšak v Čechách už se oblačnost po nočním přechodu studené fronty protrhává a vyjasňuje se.

V úterý se začne ochlazovat a denní teploty klesnou k intervalu dvou až šesti stupňů Celsia. Na většině území bude zataženo s deštěm, který bude v horských oblastech přecházet postupně ve sněhové srážky. Ty by podle Honsové měly být obzvláště v nejvyšších polohách intenzivní a napadnout by mohlo až deset centimetrů sněhu. Po ránu se teploty budou pohybovat od čtyř stupňů k nule a na silnicích se bude vytvářet ledovka. 

Od čtvrtka se mohou sjezdovky zasněžovat

Trend padajících teplot by měl pokračovat i nadále. Ve středu by mělo být převážně oblačno, s ojedinělými dešťovými přeháňkami, postupně od vyšších poloh se budou vyskytovat i přeháňky sněhové. Po ránu se teploty budou pohybovat mezi dvěma až minus dvěma stupni, přes den mezi jedním až pěti stupni nad nulou.  

Podobně by tomu tak mělo být i ve čtvrtek a v pátek. Po ránu se ochladí na jeden až minus tři stupně a přes den vystoupají rtuti teploměrů od bodu mrazu maximálně ke čtyřem stupňům. Sněhové přeháňky by se vlivem toho mohly začít vyskytovat i v nižších polohách.

Od čtvrtka by už teploty v tisících metrech na horách měly trvale zůstávat pod bodem mrazu, což by mohlo napomoci zahájení lyžařské sezóny.  

"Pokud začnou vlekaři ihned zasněžovat a když jim příroda pomůže a zítra jim tam nadělí deset centimetrů sněhu, tak to vypadá, že o víkendu by se mohlo už lyžovat. Ty modely se navíc shodují na tom, že ten následující týden by měl být s teplotami trvale pod bodem mrazu i tady v nížinách a že bychom měli mít klasickou inverzi, tedy skoro jasno až polojasno beze srážek, ale velmi dobré podmínky pro umělé zasněžování,“ napovídá další vývoj Honsová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám