Hlavní obsah

Politikům se ztratil karlovarský zastupitel Radek Novák

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Do úzkých se dostala karlovarská krajská koalice složená z ČSSD a KSČM, které se ztratil zastupitel a karlovarský městský radní Radek Novák (ČSSD), který se od července neúčastní politického života. Nováka se v úterý nepodařilo zastihnout ani Právu. Karlovarská policie zastupitele jako pohřešovaného neeviduje.

Článek

„Máme v krajském zastupitelstvu problém, protože zastupitel Radek Novák nechodí na jednání,“ řekl Právu karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD).

„Vyzvali jsme karlovarskou okresní organizaci soc. dem., aby Nováka zkontaktovala. Je třeba, aby na jednání zastupitelstva chodil nebo se vzdal mandátu,“ uvedl Novotný. „Bohužel, kvůli tomuto problému máme v krajském zastupitelstvu převahu pouze jednoho hlasu,“ komentoval náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Krajská koalice nyní visí na nejtěsnější většině 23 hlasů. Stačí, aby některý z koaličních zastupitelů například onemocněl a vedení kraje bez opozice neprosadí žádné usnesení.

Dopisy se vracejí

„Situaci řešíme,“ uvedl místopředseda karlovarské okresní organizace ČSSD Tomáš Hybner. „Od léta nechodí nejenom na jednání krajského zastupitelstva, ale ani na jednání karlovarské městské rady,“ uvedl Hybner, který je současně prvním náměstkem karlovarského primátora.

„Nevíme, kde je. Bezúspěšně se jej snažíme od července kontaktovat. Snažíme se jej dohnat doporučenými dopisy, ale vracejí se nám z jeho adresy trvalého pobytu zpět. Jeho telefonní čísla nefungují,“ popisoval Hybner. „Někdo říká, že ho vidí pohybovat se po Karlových Varech, ale nemáme to ověřené,“ dodal.

ČSSD je bezradná, protože nemůže Novákovi jeho mandáty odejmout. „Politická strana nemá ze zákona možnost svého zastupitele odvolat, když se přestane účastnit politického života,“ uvedl Hybner. „Jeho mandát je nepřenositelný,“ dodal s tím, že soc. dem. má za Nováka, pokud nebude chtít dál chodit na politická jednání, připravené náhradníky. Do krajského zastupitelstva je to podle Hybnera Václav Veselý ze Sokolova, který figuruje na 17. místě krajské kandidátky ČSSD. „Do městského zastupitelstva to je Martin Havel, první náměstek karlovarského hejtmana,“ dodal Hybner.

Do té doby, než se ale soc. dem. podaří Nováka zkontaktovat, je strana bezmocná a krajská koalice vratká. „V bezkonfliktních bodech při jednání krajského zastupitelstva by neměl být problém. U těch sporných se nám doufám podaří při takové konstelaci hlasů v krajském zastupitelstvu vyjednat podporu i ostatních stran,“ dodal Borka.

Mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová Novinkám sdělila, že Novák není na seznamu pohřešovaných osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám