Hlavní obsah

ODS a ČSSD podle Lišky jednají o změně volebního systému, strany to popírají

Právo, luk, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS s ČSSD již několik měsíců jednají o změně poměrného volebního systému do Sněmovny, aby zvýhodnil velké strany. Právu to řekl šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Článek

„Dozvěděl jsem se, že ČSSD a ODS vedou již několik týdnů rozhovory o změně volebního systému na většinový,“ uvedl Liška. Podle něj mají být posíleny většinové prvky tak, aby se zbavily malých stran.

„Tato informace pro nás znamenala, že cokoli, co zavání velkou koalicí, je nebezpečné, a proto jsme se rozhodli podpořit mimo jiné Vladimíra Špidlu na post komisaře, abychom takové koalici zabránili,“ dodal.

Občanští i sociální demokraté však tyto informace popřeli. „Zásadně nekomentuji spekulace, zvlášť tohoto typu. Tato spekulace se nicméně nezakládá na pravdě. Je to jako rádio Jerevan,“ sdělil Právu Topolánek.

Myslím, že pana Lišku popadla zřejmě nějaká chřipka, nedejbože prasečí, a má horečku
Zdeněk Škromach

Podle místopředsedy ODS Ivana Langra je Liškovo tvrzení nesmysl. „Nevím, z jakých informací nebo dezinformací čerpá pan předseda Liška. On potřebuje bohužel asi nějaké téma, neboť se mu vlastní nedostává,“ řekl Právu. Liška podle něj buď vědomě neříká pravdu, nebo se hluboce mýlí.

Také místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach odmítl, že jeho strana řeší s ODS změnu volebního systému. „Myslím, že pana Lišku popadla zřejmě nějaká chřipka, nedejbože prasečí, a má horečku,“ sdělil Škromach Právu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek na facebooku uvedl, že naopak „Strana zelených si kladla za podmínku podpory V. Špidly změnu volebního zákona tak, aby byl ,spravedlivější´ ve vztahu k malým politickým stranám, což by ve svých důsledcích vedlo k dezintegraci celého politického spektra. V rozporu s mým osobním názorem jsem ale byl ochoten prezentovat názor O. Lišky, že bychom akceptovali přijetí bonusu pro vítěze voleb. S tím jsme se také rozešli.“

Paroubek měl zřejmě na mysli návrh, který by posílil menší strany, ale současně by cestou bonusu vítězi odvrátil pat.

Reklama

Výběr článků

Načítám