Hlavní obsah

ČT ruší pořady, ředitelská místa a propustí 120 zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká televize (ČT) snížila k 1. listopadu počet manažerských pozic z původních třinácti na deset. Zrušila posty ředitele pro strategický rozvoj, ředitele vnějších vztahů a vedoucí právního úseku. Z televize zároveň odešel Pavel Krumpár, který šéfoval strategickému rozvoji.

Článek

Vedení ČT vypracovalo harmonogram a hrubý projekt celkové restrukturalizace, informoval na středečním zasedání Rady ČT generální ředitel Jiří Janeček.

Ředitel vnějších vztahů Roman Bradáč se stal vedoucím sekretariátu generálního ředitele, na starosti má také agendu svého původního resortu a Krumpárova oddělení. Vedoucí právního úseku Vladimíra Vocetková přešla se svými podřízenými pod přímé řízení generálního ředitele.

Snižování pracovních míst v tom největším rozsahu Českou televizi teprve čeká. Do 1. dubna by mělo tuto veřejnoprávní instituci opustit 120 zaměstnanců.

Bude zrušen štáb v Bruselu a zpravodaj ve Vídni

Podle Janečka bude v příštím roce zrušen také zahraniční štáb v Bruselu. V sídle EU místo toho zůstane jeden zpravodajský útvar, který by měl být podle Janečka schopen vše dostatečně pokrýt. Televize už také nepočítá s postem zahraničního zpravodaje ve Vídni.

Podle šéfa zpravodajství ČT Milana Fridricha se tato redukce nedotkne obsahu ani kvality zpravodajství, jelikož část práce lze provádět z Prahy.

Tato a mnohá další opatření jsou součástí restrukturalizace, kterou ČT rozjela ve snaze radikálně snížit náklady. V jejím rámci už Janeček například odebral manažerské vozy a usiluje o úspory při služebních cestách.

Vedením těchto opatření Janeček před dvěma týdny pověřil šéfa projektu digitalizace Pavla Hanuše. Ten vytvořil hrubý projekt a harmonogram hlavních změn. Dále vytvořil čtyři týmy pro programovou, obchodní, výrobní a finanční část televize. "Nyní také probíhají diskuse s odboráři a celý projekt bychom měli předložit radě 11. března příštího roku," řekl Janeček.

Ruší se Pětka v pomeranči a Události v kultuře

Programové změny se dotknou vysílání o kultuře. Nyní zabírají zprávy z kultury 125 minut týdně, od ledna jim bude vyhrazena necelá hodina. Pořady Pětka v pomeranči a Události v kultuře se ruší.

Podle Fridricha se nebude v žádném případě snižovat obsah informací o kultuře. "Zrušení pořadu Události v kultuře nebude mít dopad na kulturní obsah ČT, jelikož v tomto pořadu je mnohdy vysílací čas vyplňován nezpravodajsky," řekl Fridrich.

Podle něj se navíc kulturní zpravodajství zkvalitní, k čemuž by měla přispět znovuobnovená kulturní redakce. Kulturním diskusím se pak bude věnovat pořad Hydepark. "V tomto pořadu se budeme věnovat rozhovorům, a také zde chceme vtáhnout diváky do diskuse," řekl vedoucí kulturní redakce Petr Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám