Hlavní obsah

Fischerova hvězda stoupá, v důvěryhodnosti strčil do kapsy i Klause

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerský předseda Jan Fischer předstihl v důvěryhodnosti prezidenta Václava Klause. Fischer začal konkurovat Klausovi už v červnu, nyní má před ním náskok téměř dvacet procent. Premiérovi věří podle průzkumu agentury STEM bezmála čtyři pětiny občanů, Klausovi necelé dvě třetiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

V premiéra vyslovilo důvěru 79 procent respondentů, Klausova důvěryhodnost po červnovém propadu opět vzrostla na 61 procent.

Většinovou podporu má také šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, jemuž důvěřuje 55 procent dotázaných. Slabší důvěry se z nejvyšších ústavních činitelů těší předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) s podporou 42 procent a šéf Sněmovny Miloslav Vlček (41 procent).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

 V polovině letošního roku důvěra v prezidenta o 15 procentních bodů poklesla a zastavila se na hranici 55 procent. Klaus tak zaznamenal svůj nejhorší výsledek za celou dobu svého působení v prezidentském úřadě od února 2003, uvádí průzkum.

Naproti tomu Fischer, který byl do průzkumu zahrnut v červnu poprvé, měl již v létě 61procentní důvěru. Od té doby jeho podpora stoupla o 18 procentních bodů. 

Důvěryhodnost nejvyšších ústavních činitelů v posledních 12 měsících
PolitikŘíjen 2008ÚnorČervenŘíjen
Jan Fischer--6179
Václav Klaus69705561
Pavel Rychetský60nezařazen do průzkumunezařazen do průzkumu55
Přemysl Sobotka3948nezařazen do průzkumu42
Miloslav Vlček4145nezařazen do průzkumu41

Důvěra projevovaná Rychetskému je poměrně stabilní. Z dlouhodobého hlediska ale podpora Ústavního soudu pozvolna klesá, ještě před dvěma lety mu důvěřovalo 64 procent lidí.

Od února mírně klesla důvěra v předsedy obou komor parlamentu. Předseda Senátu Přemysl Sobotka ztratil během osmi měsíců podporu šesti procent respondentů, šéf Sněmovny přišel o čtyři procentní body a v pomyslném žebříčku důvěryhodnosti je tak poslední. Vlček tak spadl do svého předchozího průměru pohybujícího se lehce nad 40 procenty.

V úterý vyšel průzkum agentury CVVM zabývající se popularitou čelních představitelů parlamentních stran. Podle něj pouze Karel Schwarzenberg (TOP 09) dosahuje důvěry nejvyšších ústavních činitelů, Vlčka dokonce mírně předběhl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám