Hlavní obsah

Po slunečném víkendu se ohlásí chmurný listopad

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku čeká zřejmě poslední slunečný víkend. Teploty ale budou klesat, po víkendu se zatáhne a hranice deseti stupňů Celsia nejspíše už nepadne. Řidiči by se měli připravit na namrzlá okna po ránu a náledí na silnicích.

Článek

"Začíná k nám totiž od severovýchodu pronikat chladnější vzduch. A toto chladné severovýchodní proudění nás bude provázet do konce týdne, takže očekáváme i nadále ochlazení. Ale díky tomu, že se k nám od severovýchodu rozšiřuje vyšší výběžek tlaku vzduchu, by mělo být naopak oblačnosti méně,“ přiblížila Novinkám ráz počasí v příštích dnech Dagmar Honsová z Meteopressu.

Čtvrtek je podle předpovědí meteorologů poslední teplejší den. Nejvyšší odpolední teploty v Čechách dosáhnou až na 12 stupňů, na Moravě a ve Slezsku už jen osm stupňů Celsia. Během dne bude ubývat oblačnosti a v odpoledních a večerních teplotách by mělo být místy i polojasno.

Vyjasňovat a zároveň ochlazovat by se mělo nadále i v pátek. Přes den bude převážně polojasno nebo skoro jasno, ráno ale bude ve znamení nízké oblačnosti, a jelikož teploty budou klesat k nule, začnou se vyskytovat mrznoucí mlhy. Teploty se po ránu budou pohybovat od čtyř stupňů k nule, stejně tak i denní teploty klesnou. V Čechách ještě vyšplhají k deseti stupňům, na Moravě a ve Slezsku nejvýše k šesti.

Sobota i neděle přinesou mrazivá rána

Víkend by měl být slunečný, mělo by být jasno nebo skoro jasno, jen po ránu se budou místy opět vyskytovat mrznoucí mlhy.

"Noční teploty budou velmi nízké. Čekáme jak v sobotu tak v neděli teploty od minus jednoho do minus pěti stupňů. A v přízemní vrstvě, to znamená kolem pěti centimetrů nad zemí by teplota mohla poklesnout až k minus deseti stupňům," řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Šimandl.

I denní teploty se budou kvůli severovýchodnímu proudění pohybovat poměrně nízko - mezi čtyřmi až osmi stupni.

"Listopad jako vyšitý"

"Změnu počasí očekáváme v noci z neděle na pondělí, kdy přes naše území bude přecházet frontální systém od západu. Teď to ale vypadá, že přinese to nejhorší, co může, a to jsou mrznoucí srážky. Takže už ty pravé ledovky a náledí na silnicích nás zřejmě čekají,“ avizuje Honsová.  

Vlivem frontálních změn v příštím týdnu přibude nad Českou republikou oblačnosti a začnou se množit srážky, denní teploty by se měly udržet do osmi stupňů Celsia. Po ránu by měl průměr činit dva až minus dva stupně Celsia a na nejvyšších vrcholcích českých hor by mělo opět začít sněžit.

"Dodnes jsme si ještě užívali velmi teplé dny, ale teď je tomu konec. Po ránu bude třeba škrábat okna a řidiči by určitě neměli vyjíždět bez přezutých kol. Výraznému zlepšení už nic nenasvědčuje. Listopad zřejmě bude jak vyšitý, to znamená málo sluníčka, hodně mlhavo a teploty nejčastěji do deseti stupňů Celsia,“ uzavřela nelibou předpověď Honsová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám