Hlavní obsah

Schůze Sněmovny byla přerušena kvůli křičícímu taxikáři na galerii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

K neobvyklému incidentu, který vedl až k nucenému vyklizení galerie Poslanecké sněmovny, došlo v úterý odpoledne. Nucenou přestávku ve Sněmovně způsobila výtržnost pražského taxikáře Zdeňka Ponerta.

Článek

Již během projednávání programu schůze se najednou z galerie určené pro veřejnost ozvaly výkřiky na adresu pražského magistrátu: „Magistrát porušuje zákony,“ pokřikoval dolů z balkónu Ponert.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček na to reagoval vyhlášením přestávky na šest minut a během ní ochranka vyvedla z galerie jak narušitele, tak zároveň i ostatní návštěvníky, kteří v tichosti sledovali jeho protestní akci.

Pětačtyřicetiletý Ponert je známou pražskou figurou, jezdí v bílém, pomalovaném mercedesu. Nápisy na něm útočí jak na magistrát, tak na městskou policii. Proslavil se také svou jedenáctidenní hladovkou, kterou držel v únoru 2007 před sídlem magistrátu na Mariánském náměstí – za „práva“ stokorunových taxikářů.

Foto: Petr Horník, Právo

Parlamentní ochranka vyvádí z galerie pro veřejnost protestujícího taxikáře.

FOTO: Petr Horník, Právo

Na svém blogu na internetu o sobě tvrdí, že je rebel a člen osmého odboje. Poslední jeho články podporují prezidenta Václava Klause v jeho nechuti podepsat Lisabonskou smlouvu.

Někteří taxikáři vedou dlouhodobý spor s pražským magistrátem. Loni v prosinci demonstrovali na Mariánském náměstí, na kterém sídlí pražský magistrát. Taxikáři protestovali proti systému stanovišť, které zavedlo hlavní město a které mohou využívat jen někteří řidiči.

Úterní incident v poslaneckém sále nebyl jediný. Před sněmovní budovou na protější budově od rána visí obrovský transparent hnutí Greenpeace proti prolomení těžebních limitů. Souvisí s plánovaným projednáváním horního zákona. Greenpeace minulý týden kvůli stejné věci protestovala při jednání vlády. Její aktivisté tehdy vylezli na střechu Strakovy akademie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám