Hlavní obsah

Havel se tvrdě opřel do Klause kvůli Lisabonu, chová se prý nebezpečně

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Havel v předvečer oslav 20. výročí sametové revoluce v roce 1989 na čtvrteční tiskové konferenci kritizoval nynějšího prezidenta Václava Klause, který dosud nepodepsal Lisabonskou smlouvu.

Článek

Havel řekl, že Klaus svým postojem škodí České republice a jeho chování označil za nezodpovědné a nebezpečné. Dodal také, že Klaus zřejmě nepochopil charakter české Ústavy.

Argument, že by ratifikace Lisabonu mohla umožnit prolomení tzv. Benešových dekretů označil za zpozdilý a nepřesvědčivý. Klaus chce před podpisem Lisabonu vyjednat výjimku ohledně platnosti Listiny základních práv EU.

Foto: Reuters

Bývalý prezident Václav Havel na tiskové konferenci k 20. výročí sametové revoluce.

"Pan prezident měl ještě před tím, než byl zvolen, vyložit karty, aby ti, kteří jej volili, věděli, co očekávat," upozornil Havel a dotázal se, proč se o tyto věci zákonodárci nezajímali.

Havel tiskovou konferenci uspořádal spolu s Jiřím Křižanem a Alexandrem Vondrou stejně jako před dvaceti lety v Divadle Na Zábradlí. Všichni muži byli tehdy spojeni s peticí Několik vět a následně vzniklým Občanským fórem. Moderování se ujal bývalý politik a velvyslanec Michael Žantovský.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva Jiří Křižan, Michael Žantovský, Václav Havel a Alexandr Vondra

Havel přítomné s úsměvem upozornil, že si na setkání kvůli autentičnosti vzal stejné kalhoty jako před dvaceti lety. Vondra připustil, že se do nich již nevešel.

Následně Vondra doplnil, že Klaus podmínkou k Lisabonu legitimně stanovil cenu svého podpisu. "Pokud však nebude kabinetu garantovat, že v případě jejího splnění smlouvu podepíše do konce roku, měla by se vláda obrátit na Ústavní soud, aby rozhodl, komu přísluší smlouvu ratifikovat," doplnil nynější politik ODS.

Společnosti chybí mravní řád

Všichni diskutující se vedle dalšího shodli, že české společnosti chybí mravní povědomí, které je nahrazováno lpěním na materiálních hodnotách. "Mravní řád musí být východiskem," upozornil Havel.

Křižan označil ztrátu mravnosti za možná největší problém ztrátu, která společnost za posledních 20 let potkala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám