Hlavní obsah

Vedení ODS si stranu zprivatizovalo, říká Zvěřina

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

V jihočeské ODS sílí odpor k předsedovi Mirkovi Topolánkovi. Výzva českobudějovické ODS, aby listopadový kongres byl volební, nachází podporu i v dalších oblastech kraje. Přibývají i výtky na komunikaci mezi vedením ODS a regiony.

Článek

Nejostřeji je zatím formuloval předseda oblastního sdružení na Táborsku Jaroslav Zvěřina. „Osobně mám už delší dobu pocit, že si ODS zprivatizovalo pár lidí ve vedení,“ reagoval pro Právo bývalý europoslanec. Dodal, že táborský oblastní sněm se sice sejde až příští týden, ale už nyní má signály z řady místních sdružení, že rozhodnutí předsedy opustit Sněmovnu považují za špatné. Souhlasí i s názorem, že komunikace mezi vedením a kraji vázne.

„Šéf slíbil nápravu, nic se ale nezměnilo“

S budějovickou výzvou souhlasí i šéf strakonického oblastního sdružení Stanislav Podlaha. Nevylučuje, že se k ní ODS na Strakonicku připojí. „Nechci předjímat rozhodnutí rady. Určitě o ní ale budeme debatovat. Obsahuje závažné body, k nimž je třeba se v rámci strany vyjádřit,“ uvedl Podlaha.

Podotkl, že byl delegátem minulého kongresu a už tehdy zazněla kritika na nedostatečnou komunikaci s regiony a Topolánek slíbil nápravu. „Musím říci, že se téměř v tomto směru nic nezměnilo,“ dodal Podlaha.

Obdobnou pozici zastává Vladimír Homola, šéf ODS na Písecku. Zdůraznil, že nejde o momentální názory, ale dlouhodobý trend, neboť členové mají pocit, že vedení ODS jejich názory nevnímá. „Osobně s požadavkem z Budějovic souhlasím a ve středu o něm budeme jednat na naší oblastní radě. Zatím všechny ohlasy, které mám, jsou souhlasné, a proto nevylučuji, že jej podpoříme,“ uvedl Homola.

Totéž připouští i oblastní vedení ODS na Prachaticku. „Na konec týdne svolávám oblastní radu, pokud jsem s jejími některými členy už hovořil, mají obdobné výhrady jako budějovické oblastní sdružení,“ reagoval předseda ODS na Prachaticku, poslanec Jan Bauer.

Topolánek: Kongres volební být nemá

Také šéf jindřichohradeckého oblastního sdružení ODS, starosta J. Hradce Karel Matoušek si myslí, že Topolánkův odchod ze Sněmovny nebyl moudrý. „Pokud předseda sedí ve Sněmovně na galerii a odtud poslouchá, co říkají političtí oponenti, moc velký přínos to pro stranu není,“ řekl Právu. I on se domnívá, že kongres by volební být měl.

Topolánek včera reagoval, že bere usnesení budějovické ODS jako testovací balónek s tím, že před každým kongresem je ve straně pnutí. „Dovedu si představit, že budu kdykoli vystřídán, ale musel bych vidět tu alternativu,“ uvedl v rádiu Impuls.

Takto se ho chtějí někteří kolegové prý jen zbavit, což považuje za „velmi laciné“. Očekává, že se něco může „ještě urodit“ v Ústeckém kraji.

ČTK dodal, že hlasy, jako je ten z Budějovic, nepřehlíží. „Jsem ale přesvědčen, že to volební kongres být nemá. ODS by to neprospělo. Potřebujeme naopak na kongresu narýsovat dlouhodobou vizi,“ uvedl Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám