Hlavní obsah

Topolánek podráždil senátory ODS, vracejí mu obratem jeho kritiku

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ODS Mirek Topolánek a senátoři jeho strany si příliš nerozumějí. Zatímco stranický předseda tvrdí, že je potřeba dát senátní klub „do pořádku“, jeho kolegové mu vzkázali, že žádné zásadní problémy nemají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) na dotaz Práva, zda by častější komunikaci s předsedou uvítal, řekl: „Tak to on zase občas chodí, ale třeba když se vzdával poslaneckého mandátu, tak nepřišel – kupodivu. A teď se rozčiluje, že senátoři podali stížnost, aniž by se s někým radili.“

Topolánek především kritizuje ústavní podání na Lisabonskou smlouvu 17 členů senátního klubu ODS. Kubera připouští nejednotu v souvislosti s Lisabonem, ale tvrdí, že „v klubu žádné zásadní problémy nebo zásadní neshoda nejsou“.

U Lisabonské smlouvy je podle něj problém v tom, že vůči tomuto dokumentu byl původně klub „hegemonně proti“, ale postupem času byl tento postoj „zvětráván“ a někteří přešli na druhou stranu barikády, což podle Kubery platí i o Topolánkovi. „Stačí se podívat na jeho výroky na internetu,“ poznamenal.

Předseda ODS, který byl kdysi také členem horní parlamentní komory, v neděli v ČT uvedl: „Potřebuji dát do pořádku senátní klub, kde existují problémy nejenom samozřejmě v názoru na Lisabonskou smlouvou.“

„Odchod ze Sněmovny nebyl šťastný“

Kubera si osobně myslí, že se Topolánek rozhodl rezignovat na poslanecký mandát emotivně, a nikoli plánovaně. „Já to zrovna za šťastné, na rozdíl od něj, nepovažuji. Na galerii tam toho moc neudělá,“ podotkl Kubera s narážkou na fakt, že Topolánek se jednání Sněmovny účastní už jen jako host.

Senátor přitom Topolánka přirovnal k prvnímu místopředsedovi strany Davidu Vodrážkovi, který u kolegů tvrdě narazil. „Ani Vodrážka se nepřišel poradit, když řekl, že chce ODS peníze za zmařené volby. My bychom ho hned poslali do háje, že...“ dodal Kubera. Vodrážkův nápad pak šéf ODS odbyl slovy, že by pak novináři mohli „citovat blba z Horní Dolní“.

Topolánek chce dát dohromady také sněmovní klub, jednat s regiony a provést v ODS strukturální změny. Test ho čeká počátkem prosince na kongresu ODS. „Potřebuji ODS připravit jako stranu, která vůbec bude mít základní důvěru voličů. Na to potřebuji několik měsíců, na to potřebuji tu stranu objezdit.“

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na dotaz Práva uvedl: „Samozřejmě předseda Mirek Topolánek má kdykoli možnost vstupu na náš klub, dokonce bychom ho tady rádi viděli často, aby nám sdělil některé své pohledy na věc. Já si myslím, že není potřeba dávat klub ODS dohromady.“ Jako jediný důvod ke sporu vidí Lisabonskou smlouvu. Na poznámku, že podle Topolánka se problémy netýkají pouze Lisabonu, uvedl: „Tak v tom případě by to měl upřesnit. Já tady v tom klubu žiji a já tady nevidím žádné další super drama.“

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) k Topolánkově rozhodnutí spojit svůj osud v politice s Lisabonem včera v ČT uvedla, že mu ne úplně rozumí. Pozastavila se také nad jeho výrokem, kdy označil další podání senátorů k Ústavnímu soudu za „špinavou hru“. „Je fakt, že se mi nelíbila vyjádření směrem k senátorům,“ uvedla.

Nesouhlasí ani s Topolánkovou reakcí na Vodrážku, byť názor prvního místopředsedy sama nesdílí. Podle Němcové byl výrok o „blbovi z Horní Dolní“ zbytečně silný. „Asi to velkému klidu uvnitř strany neprospělo,“ dodala.

Sobotka na rozdíl od Kubery a Němcové Topolánkovo rozhodnutí vzdát se mandátu chápe. Sněmovna prý už není prakticky schopna se na ničem dohodnout. „Dělat volební kampaň je úkol, který je v této chvíli totální prioritou,“ dodal Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám