Hlavní obsah

Klaus: Podepsat Lisabonskou smlouvu by teď byla chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odpověděl v otevřeném dopise senátorce Aleně Gajdůškové (ČSSD), která žádala prezidenta, aby jí zdůvodnil, proč zdržuje ratifikaci Lisabonské smlouvy. Podle Klause by byla chyba ratifikovat Lisabon před podáním stížnosti skupiny 22 senátorů na smlouvu k Ústavnímu soudu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Senátoři údajně Klause požádali, aby ratifikaci odložil a vyčkal rozhodnutí soudu. "Vyhověl jsem jim, protože kdybych tak neučinil, zbavil bych je práva, které jim ze zákona přísluší. Podle informací z tisku bude podání senátorů předloženo Ústavnímu soudu během několika dnů, již 29. září. Předběhnout je v této fázi ratifikací by bylo chybné,“ uvedl v dopise Klaus.

Prezident je přesvědčen, že senátoři svůj záměr myslí vážně a nejde jim jen o obstrukci. Přesvědčili ho o tom údajně samotným textem jejich první žaloby týkající se zákona o vázaném mandátu, z něhož vyjmenovává hlavní body.

"Vaši kolegové se často dovolávají dřívějších stanovisek Ústavního soudu. V závěru své žaloby – v bodě 120 – vyjádřili názor, že sama tato žaloba brání ratifikaci Lisabonské smlouvy do doby, než o ní Ústavní soud rozhodne. Z toho důvodu provést ratifikaci nyní není ani možné a bylo by to kdykoli napadnutelné,“ uzavřel Klaus. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám