Hlavní obsah

ODS hlasovala o změně Ústavy nejednotně, soc. dem. byli ukáznění

Právo, Novinky, luk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Při hlasování o návrhu na trvalou změnu Ústavy nehlasovali občanští demokraté jednotně, čtyři členové klubu se zdrželi hlasování. Podobně ani komunisté nevyjadřovali přímý nesouhlas, ačkoli se proti návrhu zákona stavěli. Sociální demokraté přítomní ve Sněmovně zvedli ruku pro schválení, dva poslanci ČSSD pro návrh nehlasovali.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Občanští demokraté byli před závěrečným hlasováním o ústavní změně, která má umožnit předčasné volby, rozděleni. V kuloárech se hovořilo o tom, že by návrh nemusela podpořit až desítka z celkových 78 členů klubu. Nakonec se čtyři poslanci zdrželi hlasování a čtyři se nezúčastnili.

Výhrady vůči novele měl především ekonomický expert ODS, poslanec Michal Doktor: "Nebudu hlasovat pro návrh kolegy Marka Bendy. Nepodpořím návrh na rozpuštění Sněmovny před termínem voleb, nesouhlasím s tím, aby se poslanci dobrovolně rozpustili a zbavili se možnosti vykonávat svůj mandát se všemi právy, ale zdůrazňuji především povinnosti, které k tomu přísluší,“ uvedl na jednání Sněmovny s tím, že jeho postoj bude menšinový a hodlá ho ustát.

Doktor zdůraznil, že souhlasí s co nejdřívějšími volbami, na rozdíl od většiny v ODS si ale myslí: "Zavázali jsme se jednat v zájmu lidu této země a útěk od odpovědnosti je zájmem někoho jiného. Návrh kolegy Marka Bendy je útěkem od odpovědnosti jednat o návrhu rozpočtu na rok 2010, je útěkem před možností a povinností snížit deficit příštího roku, deficit rozpočtu navrženého panem ministrem financí Eduardem Janotou,“ uvedl Doktor.

ČSSD podpoří změnu ústavy umožňující rychlé rozpuštění sněmovnyVideo: ČTK

Na jednání poslaneckého klubu ČSSD bylo v pátek dopoledne přijato usnesení, že pro změnu Ústavy vedoucí k rozpuštění Sněmovny musí všichni poslanci povinně hlasovat. Poslankyně Anna Čurdová a její kolega Jaromír Chalupa se ale hlasování nezúčastnili a pro návrh tak nehlasovali. Šéf ČSSD Jiří Paroubek to nehodlá nijak řešit.

Poslanci ČSSD přijali závazné hlasování

Vedení ČSSD už ve čtvrtek horečně přemlouvalo poslance, jenž nechtěli podpořit "samorozpouštěcí“ změnu základního zákona země a tím ohrožovali její přijetí. Nakonec byl problém vyřešen přijetím návrhu na závazné hlasování.  

"Klub soc. dem. se rozhodl pro závazné hlasování podporovat novelu Ústavy tak, aby mohly být volby začátkem listopadu. Tedy, že dojde k rozpuštění Sněmovny prezidentem a k vyhlášení nových voleb. Žádné jiné pozměňovací návrhy podporovat nebudeme,“ řekl po jednání klubu novinářům místopředseda ČSSD Milan Urban.  

Nakonec pro změnu Ústavy nehlasovali dva zákonodárci - Čurdová a Chalupa. Hlasování se vůbec nezúčastnili. "Prostě jsem se odhlásila. Tečka. Více to komentovat nebudu,“ řekla k tomu Právu Čurdová. Lídr soc. dem. Paroubek pak na otázku, co plyne z toho, že nehlasovali, ač bylo závazné hlasování, na tiskové konferenci uvedl: "Myslím, že nic, jsme na konci volebního období“.

Projedná rozpočet Senát?

Janota chce svůj balíček ke snížení deficitu prosazovat pomocí Senátu. Právě horní komora podle Ústavy v době, kdy je Sněmovna rozpuštěna, přijímá takzvaná zákonná opatření. Ta pak musí Sněmovna následně do tří měsíců potvrdit.

"Projednávání jeho návrhu výhradně horní komorou považuji za více neústavní než naše jednání o Ústavě a naše příští hlasování,“ dodal Doktor.

Langer: je to osamocený hlas

Místopředseda ODS Ivan Langer na dotaz Práva postoj Doktora a dalších komentoval: "Klub ODS byl vždycky vnitřně velmi svobodný. Vždycky tam existovala velká míra svobody říci svůj názor a chování se podle svého názoru. V tuhle chvíli to není překvapující, ale podle mě to bude velmi osamocený hlas.“

KlubAnoNeNepřítomenOmluvenZdržel seCelkem
ODS700Jaroslav Klein, Jiří Janeček, Petr Pleva, Lucie Talmanová0Eva Dundáčková, Michal Doktor, Miroslava Němcová, Alena Páralová78
ČSSD690Anna Čurdová, Jaromír Chalupa0071
KSČM00002626
KDU-ČSL90Jan Kasal, Tomáš Kvapil0Libor Ambrozek, Jiří Hanuš13
NezařazeníOlga ZubováMiloš Melčák, Juraj Raninec, Jan Schwippel, Věra JakubkováVlastimil TlustýEvžen SnítilýPetr Wolf8

Novela byla přijata 149 hlasy 190 přítomných poslanců, kvórum tvořilo 120. Proti se vyjádřili všichni čtyři zelení a nezařazení poslanci Miloš Melčák, Juraj Raninec, Jan Schwippel a Věra Jakubková. Její kolegyně z Demokratické strany zelených Olga Zubová jako jediná nezařazená poslankyně hlasovala pro návrh stejně jako všichni přítomní zástupci ČSSD ve Sněmovně, kterým bylo zakázáno hlasovat jinak.

Z poslaneckého klubu ODS se hlasování zdržela Eva Dundáčková, Michal Doktor, Miroslava Němcová a Alena Páralová. Přítomní zástupci TOP 09 a lidovečtí poslanci hlasovali pro přijetí ústavní změny s výjimkou Libora Ambrozka a Jiřího Hanuše, kteří nehlasovali. Komunisté, kteří lpí na setrvání Sněmovny až do voleb, se svorně hlasování zdrželi.

Reklama

Výběr článků

Načítám