Hlavní obsah

Hlas pro TOP 09 je hlas pro Paroubka, míní Topolánek

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rostoucí preference strany TOP 09 poslední dobou vyvolávají u představitelů ODS nervozitu. Svědčí o tom nejen nedávný výrok předsedy Mirka Topolánka, ale i pondělní příspěvek na blogu Miroslavy Němcové. Občanští demokraté novou stranu, což ostatně potvrdily i průzkumy, obviňují z toho, že jim bere voliče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„Já musím říct, že Kalouskova strana pro nás není nepřítel. Je to klasický soupeř, který by se po volbách mohl stát partnerem při sestavování vlády. Nicméně ten můj apel na voliče ODS je jasný: není jedno, jestli volíte ODS nebo TOP 09, protože, aby ODS mohla s TOP 09 sestavovat vládu, musí nejdříve vyhrát volby,“ řekl Topolánek Právu.

Právě zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek byl v minulé vládě hlavním Topolánkovým spojencem. Topolánek nicméně ve své úvaze pokračoval: „To znamená, hlas voliče ODS pro TOP 09 je svým způsobem hlas pro Jiřího Paroubka. V tomto smyslu bychom neměli s TOP 09 soutěžit o stejné voliče.“

A právě rozdělení hlasů na pravici může znamenat, že ČSSD zvítězí, protože TOP 09 odebere ODS nějaké to procento. A Jiří Paroubek se tak může ocitnout (byť zcela těsně) první na pásce a získat pověření k sestavení vlády
Miroslava Němcová<br/>

Něco podobného na svůj blog napsala Němcová, která upozornila, že vládu sestavuje vítěz voleb. „A právě rozdělení hlasů na pravici může znamenat, že ČSSD zvítězí, protože TOP 09 odebere ODS nějaké to procento. A Jiří Paroubek se tak může ocitnout (byť zcela těsně) první na pásce a získat pověření k sestavení vlády,“ napsala.

Topolánek se už dříve vyjádřil, že TOP 09 by mohla být dobrým koaličním partnerem ODS, pokud by však sbírala další voliče a nekonkurovala přímo jeho straně.

Podle srpnového volebního modelu agentury STEM přitom ODS proti červenci ztratila více než čtyři procenta zjevně na úkor TOP 09.

„Miroslav Kalousek, stejně jako před čtyřmi lety, podlehl stejnému pokušení. Tehdy napsal program KDU-ČSL, s kterým v podstatě souhlasil jenom on sám. KDU-ČSL se s ním nikdy neztotožnila. Já se obávám, že u TOP 09 dělá stejnou chybu,“ domnívá se Topolánek.

Kalousek: Šéf ODS si vytváří protivníky

Kalouska, který v době úřadování na ministerstvu financí nazval Topolánka svým nejlepším premiérem, výroky šéfa ODS mrzí. „Obávám se, že lidé, ke kterým mám přátelský vztah, začínají propadat pocitu, že nejsou odpovědni svým chybám, ale vytvářejí si protivníky,“ řekl Právu.

Vymezovat se proti soupeřům považuje Kalousek za zbytečné a nechápe, jak Topolánek přišel na to, že voliči ODS utíkají výhradně k TOP 09. „Kde bere přesvědčení, že lidé, kteří volí TOP 09, by volili ODS? Třeba by volili někoho jiného, nebo by nešli k volbám,“ uvedl Kalousek.

Představitelé TOP 09 odmítají, že by vytvořili vládu s ČSSD s Jiřím Paroubkem v čele. „Je možné představit si kompromis se soc. dem. programem, ale není možné si představit koaliční dohodu se stylem politiky, kterou v současné chvíli prezentuje vedení soc. demokracie,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám