Hlavní obsah

Squatteři chtějí v září obsadit nový dům v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik týdnů po nuceném vyklizení squatu Milada chtějí squatteři obsadit v Praze nový dům. Informoval o tom mluvčí iniciativy Svoboda místo strachu Tomáš Havlín. Místo, kde budova stojí, zatím aktivisté tají. Oznámili jen, že údajně opuštěný dům obsadí 12. září.

Článek

Squatteři hodlají v domě vytvořit nové kulturně-sociální centrum, zřejmě náhradu za pražský squat Milada, ze kterého byli nuceně vystěhováni na konci letošního června.

Ve stejný den, kdy se aktivisté pokusí dům obsadit, začne podle Havlína akce Týden nepřizpůsobivosti. Koncerty a přednášky prý budou zaměřeny především na podporu "nepřizpůsobivých" lidí, tedy Romů a squatterů. Akce vyvrcholí karnevalem v centru Prahy. "Loni přišly tři tisíce lidí. I letos doufáme ve velkou a podařenou party," uvedl Havlín.

Miladu v Praze 8 vyklidila najatá bezpečnostní agentura za asistence policie. Důvodem byly údajně stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Akci tehdy provázely potyčky obyvatel vily a policie. Bezpečnostní agenturu si najal správce objektu - Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV). [celá zpráva]

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se pak zasadil o to, aby squatteři dostali za Miladu náhradní objekt. Majitel domu v Truhlářské ulici Petr Svinka lidem z Milady pronajal v domě k nelibosti ostatních nájemníků téměř zdarma tři byty. Squatteři už tehdy avizovali, že se budou snažit v budoucnu získat objekt podobný Miladě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám