Hlavní obsah

Squatteři demonstrovali proti vyklizení Milady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze na Palackého náměstí v sobotu demonstrovalo proti vyklizení vily Milada asi 100 squatterů a jejich příznivců. Ta byla v úterý vyklizena na základě požadavku Ústavu pro informace ve vzdělávání, který je jejím správcem. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb ve spolupráci s podnikatelem Petrem Svinkou nabídl squatterům dům v pražské Truhlářské ulici.

Článek

Podle mluvčího squatterů Jana Němce chtěli protestem vyjádřit své přesvědčení, že právo na soukromé vlastnictví není nadřazeno právu na bydlení. Squatteři na Palackého náměstí vystavili fotografii z násilného vyklízení vily Milada. Přinesli i transparent s nápisem Squatting není problém, squatting je řešení.

Jedna ze squatterek řekla, že zatímco bez jejich přičinění by objekt chátral, přeměnili jej na kulturní centrum. Problém se sousedy ohledně hluku a nepořádku squatteři připouští, ale snažili se o něm jednat.

Squattery v úterý vystěhovali pracovníci agentury, kterou si najal správce objektu, jímž je Úřad pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Někteří obyvatelé squatu odmítli dům opustit a na několik hodin se zabarikádovali na střeše. Akci provázely potyčky s policií. Tři policisté byli zraněni a čtyři squatteři zadrženi.

Squatteři a jejich příznivci protestovali už ve středu před sídlem ÚIV, poté prošli v průvodu centrem města. Na podporu squatterů se konala také shromáždění v Bratislavě. V pátek pak ještě uspořádali "protestní vaření" na Karlově náměstí. Protože jim ale policie zakázala rozdělat oheň na vařiči, museli si vystačit s přípravou studené kuchyně.

Vystěhovaným squatterům ministr Kocáb vyjednal bydlení v centru Prahy, majitel domu v Truhlářské ulici Petr Svinka jim nabídl  tři byty za symbolické nájemné jednu korunu. Musejí si však platit elektřinu, vodu a plyn. Smlouva platí do doby, než Svinka zahájí rekonstrukci domu.V domě přitom bydlí ještě jiní nájemníci, podle jedné obyvatelky domu už majitel nájemníky v domě zřejmě nechce. Svinka je předsedou představenstva firmy Bau-invest Soukenická 12, a.s.

Reklama

Související témata:

Související články

Kocáb nabídl squatterům náhradní dům

Na Senovážném náměstí v Praze se ve středu sešla asi stovka demonstrantů protestujících proti úternímu vyklízení squatu Milada. Ministr pro lidská práva...

Výběr článků

Načítám