Hlavní obsah

Armáda se nebude zbavovat veteránů z Afghánistánu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když na začátku července ohlašoval ministr obrany Martin Barták, že z důvodů drastických škrtů v rozpočtu obrany musí propustit 1800 vojáků a tisíc civilistů, upozornil, že to zasáhne plošně všechny jednotky i ministerstvo. Praxe je ale nyní jiná.

Článek

Nejdříve musel zasáhnout, když o místo měli přijít čerstvě nabraní vojáci. Nyní, jak zjistilo Právo, Barták vydal nařízení, aby mezi propuštěnými nebyl nikdo, kdo byl od roku 2007 do dnešních dnů v misi v Afghánistánu.

„V případě, že taková systematizovaná místa jsou v příloze č. 1 uvedena, nahradit je jinými systematizovanými místy daného organizačního celku,“ uvedl Barták v úkolovém listu, který má Právo k dispozici.

Vojákům se takovýto přístup příliš nelíbí. „Proč mají být privilegováni? Jak k tomu přijdou ti, kteří jet chtěli a nemohli nebo nebyli vybráni a jiní se stihli za 2 roky otočit 2–3x?“ napsal Právu voják, který nechtěl být jmenován.

Nejde o rozkaz, ale návod

Podle mluvčího obrany Andreje Čírtka nejde o rozkaz, ale o návod pro velitele, kteří mají o propouštění rozhodnout. „Jedním z principů je, že nemají odcházet lidé, kteří mají na kontě bojové mise, za kterou je považována i mise v Afghánistánu v posledních dvou letech. Důvodem je, že dostali nejlepší výcvik a mají největší zkušenosti,“ uvedl Čírtek.

Jak už dříve informovalo Právo, o místo se nemusí bát generálové, vojáci speciálních jednotek, lékaři a počítačoví experti. Chráněny jsou také příslušnice armády, které vychovávají děti do tří let.

Propuštění vojáci i civilisté by měli odejít do konce roku. Armáda pro ně připravila rekvalifikační kurzy a aktivizovala všechny vojenské psychology, kteří mají vojákům radit, jak se chovat v těžké životní situaci.

V příštím roce by se měla obrana proti výhledům o 10,5 miliardy korun uskromnit a hospodařit s 49,3 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám