Hlavní obsah

Topolánek couvá: zneužití rozvědky se netýká Toskánska, ale kauzy Savoy

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ODS Mirek Topolánek v úterý ustoupil ze svých tvrzení pro sobotní Právo, z nich jasně vyplynulo, že civilní rozvědka je podle něj zneužívána jejím bývalým šéfem Karlem Randákem i v toskánské aféře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Ve svém úterním prohlášení Topolánek tvrdí, že v rozhovoru měl na mysli jen kauzu Savoy před loňskou prezidentskou volbou, kdy unikly záběry ze setkání kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem.

Ve svých odpovědích pro sobotní Právo přitom Topolánek reagoval na úvodní tři otázky týkající se pouze toskánské dovolené.

V nich mj. řekl: „Randák se choval, jako kdyby ta tajná služba byla jeho. On si ji tak trochu zprivatizoval. Dodnes se k ní chová, jako kdyby byla jeho. Nemohu na veřejnosti říkat více, než teď řeknu vám: jsou jednoznačné důkazy o tom, že používá i činné lidi v aktivní službě v této rozvědce. Je to prokázáno. To, že to neřeší samotná služba, že to neřeší ministr vnitra nebo inspekce, že celý případ Savoy šel do ztracena, že se mi samozřejmě ti lidé mstí, to je evidentní. Jako premiér jsem nepřipustil a nemíním připustit takové praktiky.“

Čtěte pozorně, vyzval šéf ODS Pecinu

Ministr vnitra Martin Pecina a šéf civilní rozvědky (ÚZSI) Ivo Schwarz Topolánkova obvinění v pondělí pochopili tak, že předseda ODS má na mysli účast rozvědky v toskánské aféře. Pecina ho vyzval, aby předložil jednoznačné důkazy, že ke zneužití příslušníků rozvědky v toskánské aféře došlo.

Schwarz odmítl jakékoli zapojení služby nebo jejích příslušníků do celé aféry a uvedl, že svým lidem plně důvěřuje. Zároveň však připustil, že několik agentů bylo v inkriminované době v Itálii na dovolené. [celá zpráva]

Topolánek v úterý v prohlášení napsal: „Prosil bych ministra Pecinu, aby pozorně četl má vyjádření. V sobotním rozhovoru pro Právo jsem řekl, že jsou jednoznačné důkazy o tom, že Karel Randák používá činné lidi v aktivní službě rozvědky. Hovořil jsem o kauze Savoy, u které jsem měl jednoznačné důkazy. S těmi jsem se seznámil jako předseda vlády.“

Podle něj „důkazy to byly nepochybné a bylo evidentní, že v případě ÚZSI jde o systémový problém. Služba sama není schopna tento skandál řešit a je v něm zainteresován větší počet lidí, než kteří byli v kauze nakonec obviněni, případně potrestáni. To, že o tom nemohu na veřejnosti mluvit a že informace zpravodajských služeb nevedly k tomu, aby Karel Randák s Petrem Dimunem stanuli před soudem, je otázka zákonů. A ty nemohu, ani nemíním porušovat,“ dodal lídr ODS.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v kauze Savoy bývalému pracovníkovi rozvědky Petru Bakešovi peněžitý trest 100 tisíc a bývalému policistovi Jiřímu Dvořákovi 40 tisíc korun.

Dvořák navíc dostal roční zákaz činnosti u všech složek policie, Bakeš dostal dvouletý zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám