Hlavní obsah

Toskánská aféra pokračuje: podle J&T za ní stojí Czech Coal

Novinky, Jiří Mach

V takzvané Toskánské aféře se vynořují nová podezření. Jednou z dosud nezodpovězených otázek je, kdo si fotografie mapující setkání předních politiků s lobbisty objednal? Podle partnera finanční skupiny J&T Daniela Křetínského stopy naznačují spojení fotografií s firmou Czech Coal.

Foto: Profimedia.cz

Monte Argentario a letovisko Porto Santo Stefano

Článek

Finančníci se zajímají, kdo pořídil fotografie zachycující politiky a lobbisty. V aféře z Monte Argentaria v Toskánsku, kde šéf ODS Mirek Topolánek trávil v luxusní vile se svým přítelem Markem Dalíkem dovolenou, se objevily vedle politiků Topolánka, exministra průmyslu Aleše Řebíčka, stínového ministra průmyslu Milana Urbana či exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, tváře ředitele polostátního ČEZ Martina Romana, lobbisty Vladimíra Johanese, podnikatelů Romana Janouška a Petra Šikoše.

Křetínský v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že některé indicie napovídají, že si fotografie objednala konkurenční skupina Czech Coal - bývalá Mostecká uhelná. Ta je silným rivalem J na energetickém trhu. Díky spolupráci s ČEZ má však finanční skupina J navrch. Její jméno se v kauze objevilo ve chvíli, když vyšlo najevo, že vilu v Toskánsku kupoval pro neznámého klienta makléř společnosti. 

"Dostal jsem materiál, který popisuje spojení fotografií s Czech Coalem. Ale zdá se mi to přitažené za vlasy,“ řekl Křetínský. "Třeba události kolem vily a vtažení jména J do kauzy nejsou dílem Czech Coalu. Jinou věcí je využívání kauzy proti ČEZ a nám,“ upřesnil Křetínský a dodal, že J vidí, že někdo manipuluje bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka, který fotografie médiím předal. 

Randák i Czech Coal Křetínského nařčení odmítají.

Klíčovou roli v aféře podle médií sehrál i bývalý důstojník tajné služby Petr Bakeš, jehož nedávno soud shledal vinným v kauze Savoy, protože vynesl z hotelu video zachycující schůzku prezidentova kancléře s lobbistou před znovuzvolením Václava Klause. I fotografie z Toskánska měl pořídit právě Bakeš. 

J se v poslední době například ucházela o státní stamiliardový tendr na sanaci starých ekologických škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám