Hlavní obsah

KDU-ČSL se podělí o místa na kandidátkách s EDS Jany Hybáškové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do říjnových mimořádných voleb do Sněmovny půjdou křesťanští demokraté a Evropská demokratická strana (EDS) společně. Předsedkyně EDS, bývalá europoslankyně Jana Hybášková by měla dostat na kandidátce lidovců výhodnou pozici. Na tiskové konferenci po podepsání prohlášení o spolupráci to v úterý řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda se dohodl na spolupráci s předsedkyní evropských demokratů Janou Hybáškovou.

Článek

O pozicích ostatních členů EDS na kandidátních listinách se podle Svobody rozhodne v průběhu července a srpna. Hybášková by však měla být na volitelném místě. "Naším cílem je, aby předsedkyně EDS paní Hybášková byla na kandidátní listině umístěna dobře," řekl Svoboda.

Umístěním výrazných tváří EDS, za niž v nedávných eurovolbách kandidoval například někdejší rektor Karlovy Univerzity Ivan Wilhelm nebo bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, na svých kandidátkách KDU-ČSL podle všeho reaguje na nedávný vznik TOP 09 někdejšího prominentního lidovce Miroslava Kalouska. Jeho uskupení minulý týden uzavřelo dohodu o strategické spolupráci s neparlamentním hnutím Starostové a nezávislí.

"Cítíme závazek pokračovat v naší politice, kterou jsem prosazovala jako členka lidovecké frakce v Evropském parlamentu," zdůvodnila Hybášková spolupráci s KDU-ČSL. Strany chtějí na české politické scéně zachovat pluralitní demokratický systém a odmítají jakoukoli spolupráci s komunisty.

Společná východiska obou stran vidí Svoboda v podpoře rodiny, vymahatelnosti práva, ochraně života a energetické bezpečnosti. Strany také chtějí usilovat o rovnováhu ekonomického rozvoje, péči o životní prostředí a sociální solidaritu.

"Řešení krize vidíme ve změně chování odpovědných, zachování zaměstnanosti. Nechceme zadlužit zemi pro následující generace," řekl Svoboda.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám