Hlavní obsah

Podnikatelé získají pro zaměstnance dočasné slevy na sociálním pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o sociálním zabezpečení. Ten umožní zaměstnavatelům dočasné slevy na sociálním pojištění. Opatření má snížit náklady na pracovní sílu a udržet pracovní místa i v době hospodářské krize. Oznámil to Martin Erva z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Nařízení, které bylo přijato v rámci protikrizových opatření, bude pouze dočasné a zaměstnavatelé budou moci využít slevy na zaměstnance pouze do konce příštího roku.

"Zákon vychází z Národního protikrizového plánu. Jeho hlavním cílem je zavedení dočasných slev na pojistném na sociální zabezpečení pro zaměstnavatele. Přijatá opatření mají zlevnit náklady na pracovní sílu u zaměstnanců s nižšími a průměrnými mzdami a tím přispět k udržení zaměstnanosti," uvedla prezidentská kancelář.

Novela má zachránit 70 tisíc pracovních míst

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky je snížení navrženo ve výši 3,3 procenta rozdílu mezi 1,15násobku průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance. Uvedený násobek průměrné mzdy představuje podle něj pro letošní rok zhruba 27 100 korun, výše slev při minimálním mzdě 8000 korun tak bude představovat celkem 631 korun. "Při mzdě ve výši 15 000 korun sleva bude činit 400 korun," uvedl již dříve Šimerka.

Novela by mohla pomoci zachránit až 70 000 pracovních míst, uvedl ministr s tím, že výběr sociálního pojištění se kvůli navrhovaným slevám sníží o 18 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám