Hlavní obsah

Rath na kandidátce ČSSD zatím zůstává

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsednictvo ČSSD v pátek v podvečer jednalo o osudu kandidatury středočeského hejtmana Davida Ratha v říjnových volbách do Sněmovny. Část strany se staví proti němu, předseda Jiří Paroubek se však jeho kandidatury zastal. Rath se jednání účastnil. Po vzrušeném dni nakonec k žádné změně na středočeské kandidátce nedošlo, Rath na ní zůstává.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath odpovídá na dotazy novinářů.

Článek

Místopředseda ČSSD Milan Urban byl požádán, aby na kandidátce zůstal. Novinářům řekl, že bude respektovat rozhodnutí předsednictva. Dříve hrozil, že pokud bude na kandidátce Rath, odejde z ní.

Šéf strany Paroubek neočekává, že by ohledně Ratha něco změnilo sobotní zasedání ústředního výkonného výboru, který se bude zabývat i programem. „Myslím, že na předsednictvu nepadlo o Davidovi Rathovi kromě úvodního slova předsedy strany mnoho slov. Prakticky se o něm nejednalo. Celá věc byla uzavřena při diskusi na politickém grémiu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Urban se účastnil jednání vedení ČSSD.

Návrh vedení soc. dem. programové konferenci je předložit kandidátky beze změny s výjimkou kandidátky pražského kraje. Na té má místo Petra Ibla na pátém místě kandidovat bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová. "My chceme signalizovat nominací paní Zubové otevřenost soc. dem., otevřenost zejména ekologické politice, bude to významné posílení naší ekologické platformy,“ sdělil Paroubek. [celá zpráva]

Vadí kumulace funkcí

Řada představitelů ČSSD se při příchodu na jednání netajila tím, že jim vadí kumulování funkcí v rukou Ratha. Tedy, že chce být nadále poslancem a zároveň hejtmanem. „Nemám rád z podstaty kumulaci funkcí,“ řekl před jednáním novinářům stínový ministr kultury Vítězslav Jandák. Podle něj by měl Rath s kandidaturou „seknout“ a věnovat se hejtmanství. „Důsledky by mohla nést strana,“ řekl k variantě, že Rath neodstoupí.

Právě toho, že by Rath kandidoval, se část ČSSD obává. Především proto, že by mohl způsobit volební porážku strany ve Středočeském kraji a následně i v celé republice. Stejný názor na Rathovy kumulace funkcí má i plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD).

Výhrady vůči Rathovi zaznívají i od jihomoravských sociálních demokratů. Místopředseda soc. dem. Roman Onderka na ranní schůzce nejužšího vedení strany uvedl, že mu vadí právě kumulace funkcí, které se Rath dopustil, za klíčové také označil, aby na kandidátce zůstal místopředseda Milan Urban.

Urban pohrozil, že pokud Rath na kandidátce zůstane, odstoupí z ní.  Celý den se také v Lidovém domě v kuloárech horečně vyjednávalo. Jak už Novinky informovaly, terčem kritiky na jednání nejužšího vedení strany, grémia, se stal i samotný předseda ČSSD Jiří Paroubek. Kritizován byl za veřejné vystupování a napadání novinářů. Následně Paroubek zrušil avizovanou tiskovou konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám