Hlavní obsah

Lidé si v Lidicích připomínají 67. výročí nacistického masakru

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidice
Aktualizováno

V Lidicích na Kladensku si v sobotu lidé připomínají nacistický masakr z 10. června 1942. U příležitosti pietní vzpomínky přednesl svůj projev i prezident Václav Klaus, později mají být na programu představení dětských sborů Světlo za Lidice. Přehlídku má uvést předseda Senátu Přemysl Sobotka a zúčastní se jí i zpěvačka Lucie Bílá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus při svém projevu v Lidicích

Článek

V rámci pomsty za atentát na říšského protektora Reinharda Hyedricha nacisté vypálili dvě obce - kladenské Lidice a Ležáky na Chrudimsku. Jejich obyvatele okupanti s úspěšnými atentátníky spojovali.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pietního aktu se zúčastnily i lidické ženy

Václav Klaus ve svém projevu lidickou tragédii označil za jeden z důvodů, proč po válce nebyli ochotni příslušníci českého národa sdílet území svého státu se sudetskými Němci. Uvedl, že záměrem nacistů bylo zcela zničit všechny skupiny české společnosti, nejen ty, které měly něco společného s atentátem.

Závěrem prezident připomněl, že lidický památník by měl vždycky vyvolávat odvahu nenechat si totalitními ideologiemi popřít hodnoty, na nichž stojí naše společnost.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Jan Fischer přišel k památníku položit věnce

V Lidicích bylo na místě zastřeleno 173 mužů, ženy byly poslány do koncentračního tábora v Ravensbrücku a 104 dětí do tábora v Lodži. Osud Ležáků se naplnil o dva týdny později. Zahynulo zde 22 mužů, 21 žen a 11 dětí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Akce u lidického památníku se zúčastila také Lucie Bílá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám