Hlavní obsah

Česko zasáhly prudké bouře, ulomená větev těžce zranila řidiče

Právo, ČTK, paš, fal, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň, Tábor, Šumperk
Aktualizováno

Prudké bouře se silným nárazovým větrem, přívalovým deštěm i krupobitím zasáhly ve čtvrtek většinu území České republiky. Vítr kácel stromy a lámal větve. Na Šumpersku spadla ulomená větev na projíždějící automobil a těžce zranila řidiče. V Plzeňském kraji vyjížděli hasiči během půldruhé hodiny ke 20 událostem, všechny se naštěstí obešly bez zranění osob. Nejzávažnější událost se stala v Železné Rudě, kde strom spadl na altán a poškodil auto.

Foto: Lada Pešková , ČTK

Prudké deště na Plzeňsku

Článek

Odpoledne se u Hanušovic na Šumpersku ulomila silná větev a spadla na projíždějící dodávku. Její třiadvacetiletý řidič byl s těžkými zraněními převezen do olomoucké fakultní nemocnice.

Nehoda se stala kousek za městem ve směru na obec Ruda nad Moravou. "V té době se Hanušovicemi prohnala vichřice a padaly i kroupy. Větev spadla přímo na řidiče, vůz má nejvíce poškozenou střechu a čelní sklo," řekl k události mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Dodal také, že mladík po nárazu ztratil vědomí a automobil poté asi 200 metrů pokračoval samovolně v jízdě, než se zastavil.

Na osmi místech nejezdily vlaky

Problémy způsobilo počasí i vlakům Českých drah. V Praze-Vršovicích vyřadil blesk z provozu zabezpečovací zařízení, takže vlaky před 18:00 jezdily na telefonické ohlášení. Na jih od Benešova kvůli padlým stromům vlaky nejezdily vůbec, obnovení provozu se očekává navečer.

Stromy zastavily vlaky také na Nymbursku, Plzeňsku, Královéhradecku a v jižních Čechách. Většina tratí by měla být průjezdná ve večerních hodinách.

Na západě Čech měli hasiči napilno

Hasiči Plzeňského kraje zasahovali doslova napříč celým regionem. První případy byly hlášeny z Domažlicka, poté Plzeňska, Tachovska a Klatovska. Dvacítka nahlášených událostí se odehrála mezi jedenáctou hodinou a 12:30.

"Nejčastěji šlo o technickou pomoc, odstraňování padlých stromů z komunikací,“ uvedla mluvčí západočeských hasičů Alena Marešová.

Největší škodu ale napáchal pád části staré lípy v Železné Rudě na Klatovsku. "Zasáhl altán u rodinného domu a auto ve Sklářské ulici, v tuto chvíli hasiči zasahují na místě,“ dodala Marešová.

"Jednalo se o starší chatku na soukromém pozemku, auto bylo poškozeno jen lehce. Nikdo nebyl zraněn,“ informovala mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. "Ulice je uzavřená, mohlo by dojít k vyvrácení celého stromu,“ dodala.

Strom poničil auto i v Táboře

Šestnáctkrát museli vyjíždět jihočeští hasiči ve čtvrtek odpoledne poté, co se krajem přehnaly silné bouřky.

"Jednalo se hlavně o popadané stromy na silnicích. Nejvíce jich bylo na Písecku. Nejvážnější událostí, kterou jsme řešili, byl spadlý strom na zaparkovaný automobil v Komenského ulici v Táboře,“ sdělil Právu operační důstojník jihočeských hasičů Jiří Hošna.

Foto: Lada Pešková , ČTK

Vítr a déšť doprovázený krupobitím se 11. června přehnaly přes Plzeň.

Podle něj v současné době hasiči také odstraňují strom ze železniční trati v Rodvínově na Jindřichohradecku. Bouřky se přehnaly od 12.15 do 15 hodin od západu na východ a postihly nejvíce severní část kraje.

Nejvíce foukalo na Šumavě

Podle Ivo Bohmana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu zasáhly ve čtvrtek srážky celou zemi. Přeháňky, místy prudké deště a občas i krupobití provázel silný vítr. Podle informací, které mají meteorologové nyní k dispozici, nejvíc foukalo na hřebenech Šumavy. Na německém Velkém Javoru dosáhl vítr v nárazu rychlosti 108 kilometrů v hodině.

V Plzeňském kraji bylo podle zatím dostupných údajů nejvíc větrno v Plzni na stanici Mikulka. Kolem poledne tam přístroje naměřily rychlost větru v nárazu 97,2 kilometru za hodinu.  

Na Karlovarsku spadla silná větev na dvě auta

Déšť s poryvy větru zasáhl Karlovarský kraj ve čtvrtek kolem 15. hodiny. Hasiči kvůli tomu museli vyjet k několik událostem.

Patrně nejvážnější z nich se odehrála v Sokolově, kde na jedno z parkovišť spadla na dvě zaparkovaná auta silná větev. „Nezpůsobila vážnou škodu. Hasiči zasahovali kvůli popadaným větvím také v Chodově a Březové,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Alena Ryvolová s tím, že zatím nejsou hlášeny další škody.

Vítr porážel stromy na Královéhradecku

Bouřka a prudký vítr zaměstnaly ve čtvrtek odpoledne hasiče v Královéhradeckém kraji, zejména na Jičínsku, Náchodsku a Trutnovsku. Vyjížděli k několika případům popadaných stromů.

Jeden ze vrostlých stromů se zřítil přímo v Jičíně, v ulici J.Š.Kubína. K podobnému případu museli hasiči vyrazit do Žižkovy ulice v nedalekých Hořicích. Několik popadaných stromů uklízeli i ze silnice mezi Novým Městem nad Metují a Peklem na Náchodsku a padlý strom zatarasil i komunikace v Debrném na Trutnovsku a mezi Náchodem a Lhotou.

Podle informací meteorologů dosahoval vítr v některých místech kraje v poryvech rychlosti přes 40 kilometrů za hodinu. Vážnější škody na majetku ale nezpůsobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám